Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Tvarohové valašské frgále

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 120 minut
čas vaření Vaření: 12 minut

Tvarohové valašské frgále - postup přípravy

Valašské frgály jsou oblíbené veliké kynuté koláče. Recept na ně nám poskytla paní Renata Adámková, která je plní tvarohem a rozinkami.

Ingredience pro:
1 porce

Na těsto

Na náplň

Na drobenku

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Do mísy dejte vaječné žloutky, přidejte změklé máslo, cukr, sůl a kůru z jednoho citronu. Vše vyšlehejte do pěny. Pak prosejte do mísy hladkou a polohrubou mouku, udělejte důlek, přidejte droždí a trochu vlažného mléka. Až se kvásek rozjede, přidejte zbylé mléko, olej a vypracujte hladké nelepivé těsto. Mísu přikryjte a nechte těsto 1 až 2 hodiny kynout.

2. KROK

Spařte trochu rozinek v horké vodě a pak je propláchněte ve studené vodě. Do mísy přidejte tvaroh, žloutky, vanilkový cukr a moučkový cukr. Promíchejte dohladka. Pokud je náplň moc řídká, lze přidat trochu vanilkového pudinkového prášku, na jednu kostku tvarohu čtvrt sáčku. Pokud je naopak moc hustá, pomůže, když přidáte trošku bílku, aby šla lépe roztírat.

3. KROK

V talíři si udělejte drobenku. Nasypte sem polohrubou mouku, krystalový cukr a změklé máslo. Vše mněte prsty, dokud nevznikne drobenka.

4. KROK

Těsto vyklopte na pomoučněný vál a rozdělte na dvě části. Nechte ho ještě chvíli kynout a pak vytvarujte kulaté frgály podle kulaté formy, kterou máte k dispozici. Spodek formy vyložte pečícím papírem. Na vrch frgálu dejte tvarohovou náplň, ale ne až zcela k okrajům, a posypejte ji rozinkami a drobenkou.

5. KROK

Troubu rozehřejte na 180 °C a pečte frgály cca 12 minut. Poté je nechte vychladnout a můžete podávat.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů