Skladování rajčat na zimu dvakrát jinak - postup přípravy
Pokud máte nadměrnou úrodu rajčat, jistě právě zvažujete, jak si je užít co nejdéle. Díky našim dvěma skvělým způsobům vám rajčata vydrží celou zimu, budou přitom chutnat stále jako čerstvě utržená z keříku.
1. způsob
2. způsob
Zamražená rajčata
1. Rajčata omyjte, zbavte stopek a nakrájejte na menší kousky.
2. Sáčky se zipovým uzávěrem naplňte zhruba do poloviny připravenými rajčaty.
3. Sáčky postupně uzavírejte a vytlačujte z nich vzduch. Nedovírejte je úplně.
4. Do otvoru vložte brčko, sáček dovřete a vloženým brčkem z něj odsajte veškerý vzduch. Opatrně dovřete.
5. Rajčata v sáčcích urovnejte a skladujte v mrazáku. Měla by takto vydržet několik měsíců.
Rajčata v olivovém oleji
1. Rajčata řádně omyjte, očistěte a lehce nařízněte. Snáze se pak smáčknou do sklenice.
2. Sklenici naplňte rajčaty až po okraj. Přidejte špetku soli, lístky bazalky a zalijte trochou olivového oleje.
3. Sklenice pečlivě uzavřete víčkem a vložte do hrnce, vyloženého utěrkou.
4. Zalijte vodou a 40 minut vařte. Poté přiklopte poklicí a nechte zcela vychladnout.
5. Správně zavařené sklenice by neměly mít vypouklé víčko. Pokud vypouklé víčko mají, zavařte je znovu.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Il Rifugio Perfetto