Slaná roláda z taveného sýra - postup přípravy
Na sváteční stůl včetně toho vánočního se hodí různá pohoštění ze studené kuchyně. Opravdu zajímavým nápadem je třeba roláda z taveného sýra.
Na roládu
Vezměte dvě velké kostky tužšího taveného sýra. Pokud máte trojúhelníčky, použijte jich více, abyste ho měli dostatečné množství. Dejte je do mikrotenového sáčku, ten zavažte a dejte ho na 30 sekund do mikrovlnné trouby. Pak sýr obraťte a nechte dalších 30 sekund uvnitř. Pak dejte sáček na stůl, rozvažte ho, nejdříve sýr pomačkejte lžící a pak ho válečkem vyválejte na placku. V pytlíku ho dejte na půl hodiny do lednice.
Uvařte si vejce natvrdo a oloupejte je. Oddělte bílky od žloutků. Všechny žloutky nastrouhejte na jemném struhadle do misky. Do druhé misky nastrouhejte 3 bílky. Do třetí misky dejte zakysanou smetanu, majonézu, sůl a prolisovaný česnek a vše promíchejte. Část této směsi dejte ke žloutkům, část k bílkům a vymíchejte dvě pomazánky.
Rozstřihněte pytlík s taveným sýrem na jedné straně a vršek mikrotenu odstřihněte, spodek ale nechejte. Na sýrovou placku dejte vrstvu žloutkové pomazánky. Na ni dejte kolečka salámu a navrch bílkovou pomazánku. S pomocí mikrotenu udělejte roládu. Na závěr ji můžete obalit v kopru, dát navrch plátky rajčete a servírovat.