
Domácí majonéza hotová za 50 vteřin - postup přípravy
Někteří lidé si bez majonézy nedokážou představit svůj jídelníček. Používají ji do zeleninových salátů, nebo třeba k dochucení různých pomazánek a dipů k masu. Pokud majonézu kupujete, můžete se u produktu setkat s velkým množstvím konzervantů. Proto je výhodné připravit si tu domácí bez „éček“.
Ingredience
- vejce - 2 ks
- ocet či citronová šťáva - 2 lžíce
- slunečnicový olej - 500 ml
- sůl - dle chuti
- plnotučná hořčice - dle chuti
Nejprve si vyšlehejte pomocí tyčového mixéru vejce do pěny. Pak postupně přilévejte do směsi ocet či citronovou šťávu a nezapomeňte pokračovat v mixování.
V další fázi po kapkách vlévejte i slunečnicový olej a stále míchejte. Hmota by se měla postupně tvarovat a získávat na hustotě.
Majonézu je možné na závěr dochutit i plnotučnou hořčicí a solí.
Na co domácí majonézu použít? Zkuste pomazánku či lahodný piškot
Na závěr si pojďme říct, na co všechno můžete domácí majonézu použít. Perfektně se bude hodit třeba do hermelínové pomazánky, které dodá na intenzivnější chuti. Připravit z ní však můžete i skvělý nadýchaný piškot. Jak na to? Potřebovat budete:
- domácí majonéza: 250 g
- vejce: 3 ks
- jedlá soda: cca 7 g
- kakaový prášek: 90 g
- voda: 300 ml
- sůl: pouze špetka
- krupicový cukr: 350 g
- polohrubá mouka: 280 g
Ze všech surovin si vytvořte homogenní polotekuté těsto s přichutí kakaa, to vlijte do máslem vymazané a moukou vysypané koláčové formy a dejte péct do trouby asi na půl hodiny při 170 °C. Upečený piškot vyjměte a nechte vychladnout. Dozdobit jej můžete čokoládovou polevou, drcenými oříšky nebo potřít oblíbenou marmeládou. Vyjímat se budou na zákusku i čerstvé jahody, borůvky, maliny, nebo meruňky.