Slaný koláč s rajčaty, česnekem a smetanou - postup přípravy
Koláč můžete připravit nejen sladký, ale i slaný. Tento s rajčaty, česnekem a zakysanou smetanou si zamilují i ti, kteří vegetariány nejsou. Jedná se o lehčí pokrm, který je vhodný i na rodinnou večeři. Jeho přípravu zvládne i začátečník.
Ingredience
Do velké mísy si prosejte hladkou mouku a kypřící prášek do pečiva. Poté přidejte zakysanou smetanu, dvě vejce a mléko. Vypracujte tekutější těstíčko, které se bude podobat tomu palačinkovému.
Dále si omyjte čtyři velká rajčata a pokrájejte je na poloviny. Česnek pak oloupejte a naplátkujte. Obě suroviny orestujte asi pět minut na rozpáleném másle.
Nakonec zeleninu s česnekem vložte do koláčové formy, kterou jste vymazali máslem a přelijte připraveným těstíčkem.
Pokrm pak dejte péct do trouby na 40 minut při teplotě 190 °C. Upečený koláč s rajčaty a česnekem podávejte ideálně teplý. Hodit se k němu bude třeba dip ze zakysané smetany, kečup, nebo tatarka. Je jen na vás, jak si budete chtít dochutit svou porci. Přejeme vám dobré chutnání.
K rajčatům pak můžete vcelku jednoduše přidat i jakoukoliv jinou zeleninu, kterou máte rádi. Jen ji vždy nejprve ogrilujte na pánvi, bude v koláči chutnější. Vhodná bude například sladká paprika, cuketa, lilek, nebo třeba vařená brokolice a květák. Zarytí masožravci pak mohou samozřejmě přidat i nějakou tu oblíbenou uzeninu (klobásku, šunku, slaninu a podobně) nebo orestované maso jakéhokoliv druhu.