Slaný závin z listového těsta se šunkou a sýrem - postup přípravy
Závin lze upéct nejen nasladko, ale i naslano. Taková dobrota se pak hodí třeba na svačinku, nebo jako chuťovka ke společenskému posezení s rodinou a přáteli. Existuje mnoho variací, jak slaný závin připravit. Zkusit můžete třeba verzi s šunkou, sýrem a zakysanou smetanou. Je dokonalá!
Ingredience
Nejprve si vyjměte z lednice vyválené listové těsto a nechte ho pár minut povolit při pokojové teplotě. Poté si nakrájejte šunkový salám na drobnější kostičky a sýr nastrouhejte nahrubo. Obě suroviny promíchejte spolu se zakysanou smetanou ve středně velké míse.
Kompletace slaného závinu a jeho pečení
Nyní si rozbalte plát rozváleného listového těsta a naneste na něj směs z šunky, sýra a zakysané smetany. Poté vše důkladně zabalte do závinu, pokrm položte na plech s pečícím papírem, povrch pomažte rozšlehaným vajíčkem a dejte péct do trouby na dvacet minut při teplotě 200 °C.
Servírování slaného závinu
Upečený slaný závin vyjměte z trouby a nechte zchladnout. Následně jej pokrájejte na stejně široké plátky a podávejte třeba se sklenkou suchého bílého vína. Přejeme vám dobrou chuť.
Různé variace slaného závinu
Rozhodně se nemusíte držet výše uvedené receptury. Možné je připravit slaný závin i s jinými ingrediencemi. Chutný bude například se sladkým kečupem, restovanou cibulkou, opečenými žampiony a vepřovou slaninou.
Vegetariánskou verzi náplně pak připravíte třeba i ze strouhané nivy, dušeného špenátu, kozího sýra, hermelínu, rajčat, paprik i česneku. Ten dodá jakékoliv směsi skvělou chuť. Možností se naskýtá skutečně několik, stačí jen zapojit fantazii.