Slavnostní obložený talíř s uzeninou a sýrem - postup přípravy
Příprava obložených mís je snadná do té doby, dokud před vámi neleží prázdný talíř a hromada nevzhledných plátků. Jak to všechno naskládat tak, aby to vypadalo alespoň trochu úhledně? Máme pro vás báječný tip na jednoduchý design obloženého talíře, který zvládne úplně každý.
Ingredience na 1 talíř
Připravte si velký talíř o průměru kolem 30 cm a začněte na něj skládat suroviny. Nejprve berte plátky šunky nebo uzeného masa, překládejte je napůl a vyskládejte je po obvodu vnější hrany talíře.
Plátkový sýr působí nejlépe kulatý, vystačíte si ale s jakýmkoliv. Na každý plátek sýra položte kolečko vysočiny nebo jiného podobného salámu a skládejte je s mírným překryvem na spodní část šunkového kruhu. Díky tomu vytvoříte jakousi pomyslnou uzeninovou kytici.
Nyní přijde na řadu mezikruh ze salátu. Z kadeřavého salátu odkrojte spodní části řapíků tak, aby vám vznikly půlkulaté kadeřavé plátky, které vyskládejte dokola na spodní část řady plátkového sýra se salámem. Z listů utvořte kroužek.
Doprostřed talíře položte polovinu příčně rozkrojeného jablka, stopkou navrch. Vyloupejte plátkový tavený sýr z obalů, doprostřed čtverce položte kolečko salámu a zabalte jej úhlopříčně do čtverečku sýra, který zajistěte, aby se nerozbaloval. Výsledné růžičky vyskládejte na salátové listy okolo jablka uprostřed. Mezi sýrové rolky vyskládejte stočené plátky šunky.
Připravte si párátka a na každé napíchněte 2 cherry rajčátka. Párátka pak zapíchejte do poloviny jablka. Tímto je obložený talíř hotový a můžete ho podávat.
Videopostup krok za krokem