Slavný dort „Victoria Sponge“ - postup přípravy
Nadýchaný dort zvaný „Victoria Sponge“ je velmi oblíbený recept, který koluje na sociálních sítích po celém světě. Nyní si jej můžete upéct i vy podle osvědčené receptury, o kterou se s námi podělila paní Lucie Vachová.
Na těsto
Na náplň
Do mísy prosejte hladkou mouku s práškem do pečiva. Do jiné misky vyklepněte vajíčka a rozšlehejte je vidličkou se špetkou soli, vanilkovým extraktem a cukrem. Vaječnou směs smíchejte s prosátou moukou a na kousky pokrájeným máslem a vše jemně prošlehejte, ale jen tak akorát, aby se těsto spojilo.
Těsto vlijte do vymazané a vysypané dortové formy s odnímatelnými bočnicemi a dejte ho péct do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C na asi 30 minut. Po dopečení nechte korpus uvnitř formy zcela vychladnout a až poté jej opatrně vyjměte ven.
Mascarpone vložte do misky, zalijte jej smetanou a vyšlehejte obojí společně do hladkého krému. V průběhu šlehání přidejte moučkový cukr, jehož množství přizpůsobte vlastní chuti.
Korpus rozkrojte podélně napůl. Spodní část potřete malinovým džemem a rozetřete na ni polovinu připraveného krému. Přiklopte jej druhým plátem korpusu a jeho povrch potřete zbylým krémem, který ozdobte dle své chuti a fantazie. Hotový dort nechte v lednici nejméně 3 až 4 hodiny ztuhnout (nejlépe však přes noc), nakrájejte ho na porce a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.