Slepované banánky v čokoládě - postup přípravy
Až ochutnáte tyto slepované banánky v čokoládě, rychle si je oblíbíte. Jsou dokonalou kombinací jemného těsta, osvěžující ovocné náplně a skvěle se hodí na vánoční stůl.
Slepované banánky v čokoládě jsou přesně to cukroví, které si zamilujete hned po prvním soustu. Jsou jemné, voňavé, s ovocnou náplní a čokoládovou polevou, která jim dodá ten správný sváteční šmrnc. A co je na nich nejlepší? Nejsou složité, zvládne je každý a vypadají jako z cukrárny.
Tohle je ten typ cukroví, které se nepeče jen kvůli tradici, ale hlavně pro radost. Když se doma rozvoní máslové těsto, když se slepují kousky marmeládou a když se každý banánek ponoří do čokolády, je to chvíle, kdy se zpomalí čas. Děti pomáhají, prsty jsou od polevy, a všude kolem je smích a očekávání.
Banánky se v českých kuchyních objevují už dlouho – někdy jako rohlíčky, jindy jako tyčinky, ale tahle slepovaná verze je oblíbená právě proto, že spojuje všechno dobré: jemné těsto, ovocnou chuť a čokoládu. Jsou ideální na sváteční stůl, do dárkových krabiček nebo jen tak ke kávě, když si chcete udělat hezký den.
A co když si s nimi chcete trochu pohrát? Místo marmelády zkuste citronový krém, švestková povidla nebo třeba domácí džem. Čokoládu můžete obměnit – hořkou, mléčnou, bílou, nebo ji ochutit třeba skořicí. Do těsta se hodí vanilka, citronová kůra nebo špetka muškátového oříšku. A pokud pečete s dětmi, nechte je zdobit – barevné posypy, oříšky nebo jedlé třpytky udělají z každého banánku malý originál.
Slepované banánky v čokoládě jsou zkrátka cukroví, které se peče s láskou. Jsou krásné, chutné a připravené s radostí – přesně tak, jak to má být, když se blíží Vánoce a doma to voní po másle, čokoládě a očekávání.
Těsto
Ostatní ingredience
Změklé máslo vyšlehejte se solí, moučkovým a vanilkovým cukrem. Do vzniklého krému vešlehejte mouku a nakonec přidejte vejce.
Tip: Mouku prosejte, aby v těstu nevznikly hrudky.
Vzniklým těstem naplňte trezírovací sáček s ozdobnou hlavicí, pomocí kterého ho postupně nanášejte na plech pokrytý pečicím papírem.
Poznámka: Každý kousek těsta by měl mít tvar pruhu o délce asi 4–5 cm.
Těsto pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 12–15 minut. Po vychladnutí k sobě džemem slepte spodní strany dvou banánků a postup opakujte i u zbytku cukroví.
Polovinu každého banánku na závěr ponořte do rozpuštěné čokolády. Tu rozpustíte ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě během 2 minut.
Po zaschnutí slepované banánky v čokoládě servírujte dle potřeby. Cukroví uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě, na chladném místě. Díky tomu vydrží dlouho vláčné.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Vynikající s Rikou Kienerou

