Smažená hnízda s vajíčkem ze čtyř druhů zeleniny - postup přípravy
Co se týče zeleniny, brambor a vajíček, lidská fantazie nezná mezí. Dobrým důkazem je recept na neuvěřitelně pohledná a chutná zeleninová hnízdečka s vajíčkem. Tence krájená zelenina spojená bílkem slouží jako podklad pro vaječný žloutek. Vše se osmaží na pánvi a pak už jen vychutnáváte! Až je jednou vyzkoušíte, nebudete se jich moci nabažit.
Ingredience
Oloupejte dvě brambory a nakrájejte je na tenká kolečka. Ty pak rozsekejte na obdélníkové plátky. Vypadají jako hranolky, ale mnohonásobně tenčí. Takto pokrájené brambory vsypte do hluboké misky, posypejte je jednou čajovou lžičkou soli a zalijte vodou tak, aby byly všechny plátky brambor úplně ponořené. Směs promíchejte a nechte stát 5 minut. Po uplynutí této doby brambory slijte přes cedník, nechte je okapat a pak je vsypte do tácu vyloženého papírovými utěrkami a ze všech stran je důkladně osušte. Pak brambory vsypte do hluboké mísy.
Mezitím očistěte jarní cibulky a nasekejte je najemno. Mrkev oškrábejte a nakrájejte je na jemné proužky (můžete použít struhadlo na vietnamskou mrkev, spiralizér nebo škrabku julienne). Červenou papriku zbavte stopky, jadřince a zbytku semínek a nakrájejte ji na tenké proužky. Všechny tři druhy zeleniny vsypte do mísy s bramborami a velmi dobře promíchejte.
Vyklepněte čtyři vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Bílky vlijte do mísy se zeleninou a žloutky vložte do čtyř oddělených mističek. Směs v míse posypejte mletým černým pepřem, sušenou mátou a vločkovým chilli podle chuti. Přidejte také tři polévkové lžíce hladké mouky, jednu lžičku soli a půl lžičky jedlé sody. Vše znovu velmi dobře promíchejte.
Na kamnech rozehřejte velkou pánev s trochou rostlinného oleje. Ze zeleninové směsi odebírejte kousky o velikosti lžíce a vložte je na horkou pánev. Doprostřed zeleninových kopečků vyhlubte lžící důlek a vlijte do něj připravené vaječné žloutky. Přiklopte pánev pokličkou a nechte vše několik minut smažit Jednotlivá hnízdečka od sebe čas od času oddělujte, aby se nespekla dohromady. Po pár minutách opatrně placičky otočte na druhou stranu, aby se opekla i vrchní část. Pokuste se přitom nepoškodit žloutek. Opět zakryjte pokličkou a pokračujte ve smažení. Znovu hnízda otočte, nechte ještě pár minut osmažit, vyjměte z pánve a podávejte.