Smažená samsa z kefíru plněná mletým masem - postup přípravy
Vynikající smažené samsy si lze udělat z jednoduchého kefírového těsta a naplnit je dobře ochuceným masem. Protože se vše smaží, pokrm je tak velmi rychle hotový.
Na těsto
Na maso
Do mísy rozklepněte vejce a rozšlehejte ho. Pak přidejte teplý kefír, rozpuštěné máslo, lžičku soli a lžíci cukru a dobře vše prošlehejte metlou. Poté přidejte prosátou hladkou mouku a prášek do pečiva a zpracujte do hladkého těsta. To pak přikryjte fólií, zakryjte a nechte 10 minut odpočinout.
Do mísy dejte mleté maso a přistrouhejte dvě cibule, případně je můžete zpracovat robotem. Přidejte najemno nasekaný kopr a dle chuti sůl, pepř, mletou sladkou papriku a koriandr. Vše pečlivě promíchejte, aby ze směsi šly dělat kuličky.
Těsto si vyklopte na mírně pomoučněný vál a rozdělte na 10 až 12 dílů. Z každého potom vyválejte kulatou placičku, která bude zhruba dva až tři milimetry silná. Doprostřed dejte kuličku mletého masa a zabalte a prsty pečlivě spojte. Dejte placičku na vál spojem dolů a ještě ji tlakem zploštěte.
Dejte si do pánve nebo rendlíku olej tak, aby v něm mohly zploštělé samsy plavat. Poté je smažte z obou stran, dokud nebudou krásně dozlatova. Vyndejte je z oleje, nechte je okapat nebo je dejte na papírovou utěrku a ještě teplé je podávejte.