Smažené bramborové tyčky se sezamem - postup přípravy
Plánujete narozeninovou oslavu a nevíte, jaké chuťovky připravit? Jedna z nich může mít například podobu bramborových tyček se sezamem. Jsou křupavé na povrchu a jemné uvnitř. Podávat je můžete třeba s kečupem anebo s domácí tatarskou omáčkou!
Ingredience
Nejprve si pečlivě oloupejte brambory, omyjte je a pokrájejte na menší kostky. Ty pak vložte do hrnce s vodou a vařte do měkka asi 15 až 20 minut na středním plamenu.
Posléze brambory sceďte, rozšťouchejte na kaši a doplňte o kukuřičný škrob, sůl, mletý pepř. Ze všech surovin vypracujte homogenní těsto.
Tvoření a smažení bramborových tyček se sezamem
Z připraveného těsta tvořte na pomoučeném vále tyčky silné asi 1 až 2 centimetry a dlouhé asi 10 centimetrů. Jejich velikost je ale na vás. Poté polotovary vyválejte důkladně v sezamových semínkách a dejte smažit do rozpáleného slunečnicového oleje v pánvi. Opékejte bramborové tyčky dozlatova ze všech stran.
Servírování bramborových tyček se sezamem
Usmažené bramborové tyčky poklaďte před podáváním na papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk. Posléze servírujte s různými dipy a studenými omáčkami. Přejeme vám dobrou chuť!
Různé variace ochucení bramborových tyček se sezamem
Pokud budete chtít své bramborové tyčky vylepšit, můžete těsta před smažením přidat i najemno strouhaný tvrdý sýr, parmezán anebo třeba mozzarellu. Skvěle pak vyniknou v pokrmu i čerstvé a jemně nasekané bylinky. Hodit se bude bazalka, petrželka, pažitka, rozmarýn, koriandr, oregano a podobně.