Smažené kuře na ježka - postup přípravy
Kuře je skvělé. Pečené, grilované, na zelenině a tak dále a tak dále. My vám dnes ukážeme něco, co jste nejspíš ještě nikdy neviděli. Kuře na ježka. O pár řádků níže uvidíte, proč se mu říká právě takto. Je to příprava smaženého kuřete v celku! A ochucené tak neobvyklými druhy koření, jako je badyán, skořice, zázvor nebo hřebíček a ještě mnohem víc. No vážně, vyhrňte si rukávy a pojďte to zkusit. Ohromíte tím všechny svoje strávníky. Zaručeně!
Ingredience
Marináda
Na obalení
Kuře dobře umyjte a případně dočistěte od zbytků peří. V celku ho položte na plech nebo do vhodně velké mísy a celý povrch stehen i prsou napíchejte párátky. Udělejte z něho jeden velký jehelníček. Nebo ježka.
Položte kuře do hluboké mísy a zalijte ho jogurtem tak, aby bylo celé ponořené. Pokud je potřeba, můžete jogurt trochu naředit mlékem nebo lépe kefírem či kysaným podmáslím, ale jen tolik, aby dobře ulpíval na povrchu masa. Takto namočené kuře nechte přes noc marinovat v lednici.
Druhý den si připravte velký hrnec a nalijte do něho 5 litrů vody. Přidejte do ní všechny přísady na marinádu (nic neloupejte ani nekrájejte) a přiveďte k varu. Když začne vřít, odstavte hrnec z ohně a nechte marinádu zchladnout asi na 65 °C.
Vyjměte kuře z jogurtové misky a ponořte ho do hrnce s marinádou. postavte ho na kamna a na mírném ohni zahřívejte asi 1 až 1,5 hodiny tak, aby teplota nepřekročila 65 °C.
Poté vyjměte kuře z marinády, odstraňte z něj párátka a nechte ho úplně vychladnout.
Do hluboké mísy rozbijte příslušný počet vajec a metlou je rozšlehejte. Položte do rozšlehaných vajec kuře a celé ho dobře obalte.
Smíchejte v míse směs strouhanky a kukuřičného škrobu se sezamovými semínky, červenou paprikou, mletým koriandrem a solí, dobře promíchejte a v této směsi důkladně obalte celé kuře.
Do hrnce nalijte dostatek oleje, abyste do něho mohli ponořit kuře. Olej na kamnech přiveďte k varu a pak do něj položte kuře, které fritujte 10 až 15 minut, dokud jeho povrch nezezlátne.
Smažené kuře položte na ubrousky, abyste odsáli přebytečný olej, naporcujte ho a podávejte s bramborovými hranolky či vařenými brambory.
Uvidíte, že takovou chuť kuřete jste ještě nezažili!