Smažené kuřecí kousky - postup přípravy
Smažené kuře se stalo hitem posledních desetiletí po celém světě. Do jisté míry za to může mezinárodní fast food řetězec KFC, který dodal smaženému kuřeti jak reklamu, tak i typickou pikantní příchuť. Jistě vás ale nepřekvapí, že také na opačné straně zeměkoule, v Japonsku, se zdejší kuchaři zabývají uměním přípravy smaženého kuřete, jehož chuť, vůně a křupavost vám nedá v noci spát a budete toužit po dalším kousku. Takový recept vám nyní přinášíme.
Ingredience
Kuřecí řízky důkladně umyjte pod tekoucí vodou a osušte je papírovými utěrkami. Maso pak nakrájejte na kostičky velké kolem dvou centimetrů a vložte je do misky.
Očistěte tři stroužky česneku a prolisujte je k masu. Zázvor oloupejte, nastrouhejte na jemném struhadle a přidejte do mísy s masem. Přidejte dvě lžíce sójové omáčky, lžíci cukru a sezamového oleje a vše důkladně promíchejte. Takto připravené vložte do lednice a nechte kuře zhruba jednu hodinu marinovat, aby se maso dobře nasáklo chutí koření.
Když uplynula doba marinování, nechte si rozpálit fritovací hrnec na vysokou teplotu. Kuře v marinádě ještě jednou promíchejte a zasypejte ho škrobem. Misku zakryjte víčkem a silně s ní několikrát zaklepejte, aby se škrob obalil kolem masa. To už ale nemíchejte, tím byste mohli těstíčko z masa naopak odstranit.
Obalené maso ve škrobovém těstíčku pak vhoďte do rozpáleného fritovacího oleje a každou dávku smažte zhruba 10 minut, aby povrch kuřete zezlátl a vnitřek se dobře upekl. Po dosmažení opatrně vyjměte kousky z oleje a vyložte je na talíř vyložený papírovými utěrkami, abyste odsáli přebytečný olej po smažení.
Podávejte doplněné o klínky citrónu a posypané čerstvou nasekanou petrželkou, případně doplněné o kečup či tatarskou omáčku nebo jiné oblíbené studené omáčky.
Dobrou chuť.