Smažené lilky s mletým masem a rajčatovou omáčkou - postup přípravy
Šťavnaté lilky plněné mletým masem a zalité voňavou rajčatovou omáčkou. To je vaše budoucí nejoblíbenější večeře. Na tento pokrm potřebujete jen pár základních surovin a jeho příprava také není žádná kulinářská výzva, a proto se jí nemusejí obávat ani začátečníci. A pokud tyhle smažené lilky připravíte svým hostům, nestačíte sklízet chválu.
Ingredience
Omáčka
Lilky umyjte a osušte. Odřízněte stopky a podélně plody rozkrojte na poloviny.
Zářezy nože pak vytvořte do dužniny na straně slupky hluboké zářezy ve tvaru mřížky.
Takto připravené lilky vložte do mísy, zasypejte je solí a zalijte vodou. Nechte je takto stát 15 až 20 minut, aby se odplavila hořká šťáva. Pak lilky dobře opláchněte proudem studené vody.
Oloupejte cibuli a česnek a obojí nasekejte na jemné kousky. Spolu s mletým masem pak oba druhy zeleniny vložte do hluboké mísy, přidejte jedno vajíčko, mletá semena koriandru, kmín, pepř a sůl a zahustěte dvěma nebo třemi lžícemi mouky. Důkladně promíchejte, abyste vytvořili jednolitou hmotu.
Masovou směsí pak naplňte zářezy na povrchu lilku.
Důkladně ji do nich vtlačte a upěchujte.
Na kamnech rozehřejte kastrůlek s vysokou vrstvou oleje a vložte do něj lilky smažit z obou stran, dokud maso i lilek krásně nezezlátnou.
Do jiného hrnce nalijte 350 mililitrů vody, přidejte k ní dvě lžíce rajčatové pasty, dochuťte drceným česnekem, solí a cukrem a přidejte dvě lžíce rostlinného oleje. Dobře vše promíchejte, postavte hrnec na kamna a na středním ohni přiveďte k varu. Přidejte do omáčky osmažené lilky, zmírněte oheň na nízkou úroveň, zaklopte pokličkou a duste 15 až 20 minut.
Hotové lilky podávejte s bramborovou kaší nebo bílou rýží a čerstvou zeleninou.
Dobrou chuť.