Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Smažené máslové věnečky

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Smažené máslové věnečky - postup přípravy

Dnes vám představíme recept na cukrovinku, kterou obvykle svým dětem kupujeme v obchodě. Jemné věnečky s cukrovou polevou si ale můžete připravit i doma sami a budou nesrovnatelně voňavější, chutnější a v neposlední řadě také levnější, než ty komerční. A hlavně na ně budete náležitě hrdí. Vypadají totiž velmi profesionálně a určitě se stanou vaší další kuchařskou metou.

Ingredience pro:
4 porce

Věnečky

Poleva

Kuchařka
Kuchařka:

Návod na přípravu:

Připravte si malý kastrůlek a nalijte do něj odměřený hrnek vody. Přidejte do ní také cukr a sůl a máslo, které jste předem nechali změknout při pokojové teplotě. Postavte kastrůlek na kamna a přiveďte směs k varu. Poté oheň ztlumte na minimum a za stálého a rychlého míchání přisypávejte postupně odměřenou mouku. Získáte hladké těsto, které ještě minutu vařte. Pak odstavte rendlík z plotny a nechte vychladnout.




Když těsto získá pokojovou teplotu, rozklepněte do něj všechna tři vajíčka jedno po druhém a po každém těsto dobře promíchejte, aby se hmota vajíčka s ostatními surovinami dobře spojila.

Dva vaječné bílky, které máte navíc, vložte do zvláštní misky a vyšlehejte z nich pevný sníh, který velmi jemně a opatrně vmíchejte do připraveného těsta.

Na pracovní plochu si rozložte pečicí papír a rozstříhejte ho na několik čtverečků o hraně asi 7 centimetrů. Každý z nich lehce namažte rostlinným olejem silikonovou mašlovačkou.


Těsto naplňte do zdobicího sáčku se středně širokou vroubkovanou špičkou a na každý papírový čtvereček vymáčkněte těstový kroužek.

Na kamna si postavte hlubší pánev nebo kastrol, do kterého nalijte větší vrstvu oleje a rozpalte ho. Když je horký, vezměte za růžek jeden z papírových čtverečků s těstem a opatrně ho vložte do horkého oleje. Papír vytáhněte a kroužek nechte smažit z obou stran, dokud nezhnědne. Hotové kroužky nechte okapat od oleje, a když máte všechny usmažené, připravte si polevu.

Smíchejte mléko s medem a moučkovým cukrem v malém rendlíku, postavte ho na kamna a na mírném ohni zahřívejte, dokud se suroviny nespojí. Pak vypněte kamna a každý kroužek do této polevy namočte a nechte vychladnout. Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů