Smažené mléko se skořicí - postup přípravy
Už jste někdy smažili mléko? Že to nejde? V tom případě je načase rozšířit své obzory a vytvořit si doma tento jednoduchý a lahodný dezert. Původně pochází ze Španělska a jeho chuť je jednoduše geniální. Skládá se jenom z pár běžně dostupných surovin, nicméně jeho kouzlo není v náročných ingrediencích ale v netradičním použití těch obyčejných.
Ingredience
Do rendlíku vložte máslo a nechte ho rozehřát na kamnech. Mezitím si vyklepněte tři vajíčka a oddělte žloutky od bílků.
Když je máslo rozehřáté, přisypejte k němu za stálého míchání metličkou dvě třetiny odměřeného množství mouky (tedy 200 g). Přidejte také cukr, strouhanou citronovou kůru, mletou skořici a mléko a za stálého míchání suroviny přiveďte k varu. Nakonec do směsi zašlehejte oddělené vaječné žloutky a odstavte z ohně.
Velkou plochou mísu potřete rostlinným olejem a posypejte strouhankou. Hotový krém na ni vylijte a vložte na 3 až 4 hodiny do mrazáku zmrznout.
Než vyjmete zmraženou hmotu z mrazáku, připravte si dva talíře. Do jednoho z nich nasypejte mouku a do druhého strouhanku. Vaječné bílky v misce lehce prošlehejte vidličkou.
Pak vyndejte zmraženou mléčnou placku a nakrájejte ji na menší čtverečky. Pracujte rychle, aby se vám hmota nezačala rozpouštět.
Na kamnech si rozehřejte pánev s trochou oleje. Každý čtvereček pak obalte nejprve v mouce, pak do vaječných bílků a nakonec do strouhanky.
Smažte dezert na rozpálené pánvi několik minut z každé strany, dokud strouhankový povrch nezezlátne.
Po dosmažení nechte okapat od přebytečného oleje na talíři vyloženém papírovými utěrkami.
Podávejte ještě čerstvé třeba s džemem nebo se sladkou ovocnou omáčkou.