Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nakládané okurky s citronem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Nakládané okurky s citronem - postup přípravy

Nakládané okurky jsou populární pochoutkou. Vydrží roky a hodí se k celé řadě jídel, především potom k pečenému nebo grilovanému masu. Jelikož ty kupované obvykle nestojí za nic, přinášíme vám recept na domácí variantu. Je snadná a výsledný pokrm bude naprosto dokonalý.

Ingredience pro:
2 porce

Základ

Nálev

Koření

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Základem je pochopitelně příprava okurek. Doporučujeme volit spíše menší, které si zachovají svou křupavost. Okurky je také třeba důkladně vyprat, tedy omýt, aby na nich nezůstávaly jakékoliv stopy hlíny. Nejlepší je namočit je do vodní lázně, pár minut počkat a poté vydrhnout. Takto jsou připraveny k nakládání.




Když jsou okurky umyté, je možné nachystat si základ zavařovací sklenice. Na to je třeba správné koření, které možná mnohým přijde netradiční. Doporučujeme se ho nebát, protože to bude mít na výslednou chuť okurek dokonalý efekt. Do sklenice tedy zamíří dva stroužky česneku, list extragonu, ale také list třešně. Dále se přidává také snítka kopru. Opomenout nelze ani nové koření, list černého rybízu a bobkový list. Dále je to také křen.

Tento základ patří do každé sklenice na dno. Když jsou sklenice naplněny, mohou se do nich přidávat jednotlivé okurky. Základem je sklenici co nejlépe naplnit, aby se do ní okurek vešlo co nejvíce. K nim se dále přidá ještě plátek citronu a základ pro nakládačky je hotový.

Lák samotný je na přípravu velmi jednoduchý, protože se skládá z vody a kyseliny citronové. Dále také soli a pepře. Když se všechny sypké ingredience rozpustí, je možné lákem jednotlivé sklenice zalévat. Lák by měl být horký a jeho množství by mělo dosahovat okraje sklenic. Ideálně tak, aby byly všechny okurky pokud možno potopené.

Takto připravené okurky už stačí jenom zavíčkovat. Díky tomu budou hermeticky uzavřeny a nedostane se do nich vzduch. Nechají se vystydnout a takto se následně mohou uchovávat delší dobu v chladu a temnu. Tedy například ve sklepě, nebo například v lednici.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů