Smažený párek v bramborovém těstě s petrželkou a sýrem - postup přípravy
Smažené párky v našich končinách ještě úplně nezdomácněly. To se ale nyní snažíme napravit. Jsou totiž neskutečně chutné a ve spojitosti s bramborovým těstem, sýrem a zelenou petrželkou navíc velmi zajímavé a obohacující. Pokud je přichystáte jako občerstvení na domácí party či posezení s přáteli u piva či vína, určitě se po nich jenom zapráší.
Ingredience
Nejprve oloupejte brambory, vložte je do hrnce, zalijte studenou vodou a na kamnech na středním ohni přiveďte k varu. Pak přidejte do vody lžičku soli a nechte brambory vařit, dokud nebudou úplně měkké. Pak z nich slijte vodu, nechte je trochu zchladnout (tím se odpaří zbytek vody, který zůstal nasáklý v hlízách) a rozšťouchejte je drtičem na brambory spolu s kostkou másla do homogenní kaše.
Pod proudem vody umyjte petrželku (nebo jiné bylinky, které máte rádi), osušte ji papírovými utěrkami a otrhejte lístky z tuhých stonků. Ty si schovejte do zeleninového vývaru a listy nakrájejte na jemné kousky, které přidejte do hrnce s bramborovou kaší. Nastrouhejte sýr na jemném struhadle a přidejte ho do hrnce s bramborami a petrželkou. Přisypejte mletý černý pepř, případně další koření a sůl podle chuti a všechny přísady velmi dobře promíchejte.
Do misky vyklepněte dvě až tři vajíčka a vidličkou je rozšlehejte na jemnou konzistenci. Pokud chcete, můžete k nim přidat špetku soli. Do hlubokého talíře nasypejte strouhanku a obojí položte vedle sebe. Odeberte kousek bramborové hmoty zhruba o velikosti dlaně, zformujte z ní kouli a tu rozmáčkněte dlaní na placku. Doprostřed placky položte párek, který důkladně zabalte bramborovým těstem, aby se nerozbaloval. Takto zpracujte všechny párky a všechno těsto. Na kamnech rozehřejte pánev s vrstvou rostlinného oleje.
Každý bramborový balíček obalte nejprve ve vajíčku a poté ve strouhance a vložte ho do rozpáleného oleje na pánvi (oleje by mělo být tolik, aby dosahoval zhruba do poloviny zabaleného párku).
Smažte párky po obou stranách, pravidelně je otáčejte a když zezlátnou na povrchu, jsou hotové a můžete je vyndat z pánve.