Smetanový dort s jahodami a tvarohem - postup přípravy
Dorty s ovocem jsou oblíbené jak z hlediska přípravy, tak i z hlediska konzumace. Tento, i když jsou jeho součástí běžné jahody, přitom může být netradiční a originální. Zaujme hlavně svou nadýchaností a lehkostí.
Těsto
Krém
Další
První vrstvou smetanového jahodového dortu je těsto. Na jeho základ si rozšlehejte žloutky společně se 3 lžícemi moučkového cukru. Jakmile vznikne pěnivá konzistence, nechte ji odpočinout. Poté ušlehejte do podoby pevného sněhu zase bílky se 2 lžícemi moučkového cukru. Následně obě složky opatrně a jemně spojte. K nim se přidá už jenom prosátá mouka a vše se zpracuje v tekuté a jednotné těsto. To se přenese do vymazané formy, ideálně o průměru 24 centimetrů.
Těsto se ve formě rozetře až k okrajům a může hned zamířit do trouby. Ideální teplota pečení je kolem 150 stupňů Celsia. Při této teplotě se těsto peče zhruba 30 minut, dokud není na povrchu zlatavé a uvnitř upečené. Zde si lze pomoci špejlí nebo párátkem. Pokud na něm těsto neulpí, je hotové. Následně se nechá chvíli vychladnout a pomocí delšího nože se horizontálně rozpůlí na dvě stejné poloviny.
Obě poloviny se nechají ještě chladnout. Mezi tím je čas na přípravu tvarohové náplně. Základem je právě tvaroh, který se smíchá s cukry, želatinou připravenou dle návodu a šlehačkou vyšlehanou ze smetany. Vzniknout by měl krém svěží, ale jednotné konzistence.
Finální vrstvení už je jednoduché. Polovina upečeného těsta se znovu vloží do formy. Následně se těsto pomaže polovinou marmelády. Na ni se namaže polovina tvarohového krému, kterého bude poměrně velká vrstva. Na tu se vyskládají jahody. Buď rozpůlené na půl, nebo nakrájené na silnější plátky.
Na jahody se nanese druhá polovina tvarohového krému a ta se přiklopí druhou polovinou těsta pomazanou zbylou marmeládou.