Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Smetanový dort s jahodami a tvarohem

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Smetanový dort s jahodami a tvarohem - postup přípravy

Dorty s ovocem jsou oblíbené jak z hlediska přípravy, tak i z hlediska konzumace. Tento, i když jsou jeho součástí běžné jahody, přitom může být netradiční a originální. Zaujme hlavně svou nadýchaností a lehkostí.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Krém

Další

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

První vrstvou smetanového jahodového dortu je těsto. Na jeho základ si rozšlehejte žloutky společně se 3 lžícemi moučkového cukru. Jakmile vznikne pěnivá konzistence, nechte ji odpočinout. Poté ušlehejte do podoby pevného sněhu zase bílky se 2 lžícemi moučkového cukru. Následně obě složky opatrně a jemně spojte. K nim se přidá už jenom prosátá mouka a vše se zpracuje v tekuté a jednotné těsto. To se přenese do vymazané formy, ideálně o průměru 24 centimetrů.

2. KROK

Těsto se ve formě rozetře až k okrajům a může hned zamířit do trouby. Ideální teplota pečení je kolem 150 stupňů Celsia. Při této teplotě se těsto peče zhruba 30 minut, dokud není na povrchu zlatavé a uvnitř upečené. Zde si lze pomoci špejlí nebo párátkem. Pokud na něm těsto neulpí, je hotové. Následně se nechá chvíli vychladnout a pomocí delšího nože se horizontálně rozpůlí na dvě stejné poloviny.

3. KROK

Obě poloviny se nechají ještě chladnout. Mezi tím je čas na přípravu tvarohové náplně. Základem je právě tvaroh, který se smíchá s cukry, želatinou připravenou dle návodu a šlehačkou vyšlehanou ze smetany. Vzniknout by měl krém svěží, ale jednotné konzistence.

4. KROK

Finální vrstvení už je jednoduché. Polovina upečeného těsta se znovu vloží do formy. Následně se těsto pomaže polovinou marmelády. Na ni se namaže polovina tvarohového krému, kterého bude poměrně velká vrstva. Na tu se vyskládají jahody. Buď rozpůlené na půl, nebo nakrájené na silnější plátky.

5. KROK

Na jahody se nanese druhá polovina tvarohového krému a ta se přiklopí druhou polovinou těsta pomazanou zbylou marmeládou.

6. KROK

Potom už se dort jenom posype moučkovým cukrem, dá se vychladit do lednice a lahodný dezert je hotový.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů