Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Snídani, oběd i večeře z jediné hlávky zelí

Snídani, oběd i večeře z jediné hlávky zelí - postup přípravy

Jediná hlávka zelí. To je vše, co vám stačí k vytvoření chutné snídaně, oběda i večeře. Poradíme vám tři chutné recepty na zpracování zelí, o kterých se vám ještě dlouho bude zdát.

Ingredience pro:
1 porce

Snídaně: Zelná placka

Oběd: Plněné zelí

Večeře: Zelný salát s kuřetem

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Snídaně: Zelná placka




Papriku nakrájejte na jemné kostičky.

Několik zelných listů nakrájejte na tenké proužky. Na kamnech zahřejte pánev s trochou oleje a vhoďte na ně zelí.

Vajíčko vyklepněte do misky, přidejte sůl, černý pepř a trochu vody a rozšlehejte do jednolité směsi. Přidejte rýžovou a pohankovou mouku a vytvořte homogenní těsto, kterým zalijte zelí v pánvi a na mírném ohni opékejte asi 3 až 4 minuty z každé strany.

Po otočení placky rozprostřete navrch kostičky papriky a konzervovanou kukuřici. Posypejte strouhaným sýrem a pánev zakryjte pokličkou.

Hotovou placku zasypejte čerstvě nasekaným koprem a podávejte.

Oběd: Plněné zelí

Na kamnech přiveďte k varu vodu v kastrůlku, a když bublá, přidejte do ní sůl a polovinu hlávky zelí. Vařte zelí asi 5 minut, dokud uvnitř nezměkne. Pak ho vyndejte na talíř a nechte vychladnout.

Cibuli, česnek a nať koriandru nasekejte najemno a všechny přísady vložte do mísy. Přidejte mleté maso, dochuťte solí, pepřem, paprikou a sušenou cibulí. Vše důkladně promíchejte  a zřeďte trochou vody.

Zelné listy od sebe mírně oddělte, ale jen tak, aby zůstaly spojené. Odstraňte střed hlávky a rozprostřete listy dokulata na dno zapékací mísy. Na listy rozprostřete tenkou vrstvu mletého masa a zelí otočte vzhůru nohama, přičemž listy uzavřete do koule.


Zelí v pánvi zalijte smetanou, zaklopte pokličkou a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 40 až 45 minut. Pak sejměte víko a nechte ještě 10 minut povrch zelí zčervenat.

Podávejte s čerstvou zeleninou nebo vařeným bramborem.

Večeře: Zelný salát s kuřetem

Zelí nakrájejte na kostky, namočte 1 minut v osolené vroucí vodě a vložte ho na 2 minuty do misky s ledovou vodou. Nechte zelí okapat a vložte ho do salátové mísy.

V misce smíchejte sójovou omáčku, vinný ocet a sezamový olej a směsí přelijte zelí v míse. Promíchejte a nechte 15 minut marinovat.

Kuřecí prsa nakrájejte na proužky a osmahněte na pánvi dozlatova. Zalijte je sójovou omáčkou a vařte doměkka, dokud se neodpaří všechna voda.

Přidejte maso do salátové mísy a promíchejte.

Před podáváním posypejte sekanými vlašskými ořechy.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů