Snídani, oběd i večeře z jediné hlávky zelí - postup přípravy
Jediná hlávka zelí. To je vše, co vám stačí k vytvoření chutné snídaně, oběda i večeře. Poradíme vám tři chutné recepty na zpracování zelí, o kterých se vám ještě dlouho bude zdát.
Snídaně: Zelná placka
Oběd: Plněné zelí
Večeře: Zelný salát s kuřetem
Snídaně: Zelná placka
Papriku nakrájejte na jemné kostičky.
Několik zelných listů nakrájejte na tenké proužky. Na kamnech zahřejte pánev s trochou oleje a vhoďte na ně zelí.
Vajíčko vyklepněte do misky, přidejte sůl, černý pepř a trochu vody a rozšlehejte do jednolité směsi. Přidejte rýžovou a pohankovou mouku a vytvořte homogenní těsto, kterým zalijte zelí v pánvi a na mírném ohni opékejte asi 3 až 4 minuty z každé strany.
Po otočení placky rozprostřete navrch kostičky papriky a konzervovanou kukuřici. Posypejte strouhaným sýrem a pánev zakryjte pokličkou.
Hotovou placku zasypejte čerstvě nasekaným koprem a podávejte.
Oběd: Plněné zelí
Na kamnech přiveďte k varu vodu v kastrůlku, a když bublá, přidejte do ní sůl a polovinu hlávky zelí. Vařte zelí asi 5 minut, dokud uvnitř nezměkne. Pak ho vyndejte na talíř a nechte vychladnout.
Cibuli, česnek a nať koriandru nasekejte najemno a všechny přísady vložte do mísy. Přidejte mleté maso, dochuťte solí, pepřem, paprikou a sušenou cibulí. Vše důkladně promíchejte a zřeďte trochou vody.
Zelné listy od sebe mírně oddělte, ale jen tak, aby zůstaly spojené. Odstraňte střed hlávky a rozprostřete listy dokulata na dno zapékací mísy. Na listy rozprostřete tenkou vrstvu mletého masa a zelí otočte vzhůru nohama, přičemž listy uzavřete do koule.
Zelí v pánvi zalijte smetanou, zaklopte pokličkou a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 40 až 45 minut. Pak sejměte víko a nechte ještě 10 minut povrch zelí zčervenat.
Podávejte s čerstvou zeleninou nebo vařeným bramborem.
Večeře: Zelný salát s kuřetem
Zelí nakrájejte na kostky, namočte 1 minut v osolené vroucí vodě a vložte ho na 2 minuty do misky s ledovou vodou. Nechte zelí okapat a vložte ho do salátové mísy.
V misce smíchejte sójovou omáčku, vinný ocet a sezamový olej a směsí přelijte zelí v míse. Promíchejte a nechte 15 minut marinovat.
Kuřecí prsa nakrájejte na proužky a osmahněte na pánvi dozlatova. Zalijte je sójovou omáčkou a vařte doměkka, dokud se neodpaří všechna voda.
Přidejte maso do salátové mísy a promíchejte.
Před podáváním posypejte sekanými vlašskými ořechy.