Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Španělský ptáček z hovězí roštěné

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 50 minut
čas vaření Vaření: 150 minut

Španělský ptáček z hovězí roštěné - postup přípravy

Jedním z tradičních českých jídel je španělský ptáček, ačkoliv se Španělskem má jen málo společného. Podle receptu paní Romany Važanské si můžete připravit ty nejšťavnatější ptáčky, jaké jste kdy v životě ochutnali, navíc to zvládne opravdu každý.

Ingredience pro:
4 porce
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Alžběta Strouhová
1. KROK

Plátky masa z obou stran naklepejte, osolte a opepřete. Klobásky a okurky rozkrojte napůl. Menší cibuli nakrájejte na plátky, vejce a mrkev na čtvrtiny. Ze špeku odkrojte 4 špalíčky (zhruba 1x1x10 cm).

2. KROK

Naklepané plátky masa z jedné strany potřete hořčicí a na každý naklaďte připravené ingredience z předchozího kroku. Maso zabalte a pevně stáhněte, například potravinářským provázkem. Vzniknou vám čtyři stejné úhledné balíčky.

3. KROK

V nádobě, která je vhodná na plotnu i na pečení rozpusťte sádlo a na drobné kostičky nakrájený zbylý špek. Vložte ptáčky a ze všech stran lehce opečte, poté je opět vyjměte.

4. KROK

Do výpeku přidejte najemno nakrájené 3 větší cibule a osmahněte dozlatova. Poté vložte zpět ptáčky, zalijte vývarem anebo horkou vodou. Přiklopte a přesuňte do trouby, vyhřáté na 180 °C.

5. KROK

Ptáčky pečte 1–2 hodiny, dle potřeby. Během pečení maso obracejte a dolévejte vodu anebo vývar. Měkké ptáčky vyjměte, nádobu přesuňte opět na plotnu a výpek na středním plameni zredukujte na polovinu. Pokud je potřeba, můžete jej zahustit hladkou moukou.

6. KROK

Hotové ptáčky rozkrojte napůl. Servírujte s dušenou rýží anebo bramborovým knedlíkem, přelité výpekem.

7. KROK

Více autorčiných receptů najdete na jejích FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.

8. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů