Španělský ptáček z hovězí roštěné - postup přípravy
Jedním z tradičních českých jídel je španělský ptáček, ačkoliv se Španělskem má jen málo společného. Podle receptu paní Romany Važanské si můžete připravit ty nejšťavnatější ptáčky, jaké jste kdy v životě ochutnali, navíc to zvládne opravdu každý.
Ingredience
Plátky masa z obou stran naklepejte, osolte a opepřete. Klobásky a okurky rozkrojte napůl. Menší cibuli nakrájejte na plátky, vejce a mrkev na čtvrtiny. Ze špeku odkrojte 4 špalíčky (zhruba 1x1x10 cm).
Naklepané plátky masa z jedné strany potřete hořčicí a na každý naklaďte připravené ingredience z předchozího kroku. Maso zabalte a pevně stáhněte, například potravinářským provázkem. Vzniknou vám čtyři stejné úhledné balíčky.
V nádobě, která je vhodná na plotnu i na pečení rozpusťte sádlo a na drobné kostičky nakrájený zbylý špek. Vložte ptáčky a ze všech stran lehce opečte, poté je opět vyjměte.
Do výpeku přidejte najemno nakrájené 3 větší cibule a osmahněte dozlatova. Poté vložte zpět ptáčky, zalijte vývarem anebo horkou vodou. Přiklopte a přesuňte do trouby, vyhřáté na 180 °C.
Ptáčky pečte 1–2 hodiny, dle potřeby. Během pečení maso obracejte a dolévejte vodu anebo vývar. Měkké ptáčky vyjměte, nádobu přesuňte opět na plotnu a výpek na středním plameni zredukujte na polovinu. Pokud je potřeba, můžete jej zahustit hladkou moukou.
Hotové ptáčky rozkrojte napůl. Servírujte s dušenou rýží anebo bramborovým knedlíkem, přelité výpekem.
Více autorčiných receptů najdete na jejích FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.