Srbské rohlíčky - postup přípravy
Kynuté srbské rohlíčky mohou být vynikající snídaní nebo svačinou. Paní Jindřiška Klokanová, která nám poskytla recept, radí je naplnit. Mohou být naslano, nasladko, ale i prázdné.
Na rohlíčky
Do zadělávací mísy dejte mouku, vejce, rozdrobené droždí, cukr, sůl a bílý jogurt. Asi hodinu dopředu je vhodné jogurt vyndat z lednice a nechat ho zteplat na pokojovou teplotu, aby vše lépe kynulo. Těsto zpracovávejte tak dlouho, dokud nebude hladké a nelepivé.
Dejte těsto na mírně pomoučněný vál a rozdělte ho na šest dílů. Z každého pak vyválejte placku, které budou zhruba stejně veliké. Vršek každé placky potřete rozpuštěným sádlem a naskládejte je na sebe a rozválejte. Udělejte z velké placky opět šest stejných placek, potřete je sádlem, naskládejte na sebe a rozválejte do kruhové placky.
Z ní pak rádýlkem nebo kolečkem na pizzu vykrájejte 8 trojúhelníků, podobně jako když krájíte pizzu. Do širší strany každého trojúhelníku dejte zvolenou náplň. Dobrý je kus balkánského sýru, ale může jít o párek, sýr, šunku nebo sladkou variantu s nutellou nebo ovocem. Výběr náplně je plně na vás, lze udělat i prázdnou variantu, kterou si později něčím namažete. Pak trojúhelníky srolujte směrem je špičce do rohlíku.
Dejte je na plech vyložený pečícím papírem. Ten pak nechte 30 minut stát, aby rohlíky nakynuly. Poté plech dejte do studené trouby, lépe tak naběhnou, a zapněte ji na teplotu 180 °C. Pečte zhruba 25 minut, hodně záleží na troubě. Když jsou rohlíky zlatavé, vyndejte je z trouby a potřete rozpuštěným sádlem, vydrží déle vláčné.