Staročeská kysaná mléčná polévka s houbami - postup přípravy
V receptářích našich praprababiček se čas od času dají nalézt opravdové skvosty a unikáty, mezi něž se může směle řadit tato zvláštní kysaná mléčná polévka s houbami. O recept na ni se podělila paní Romana Važanská.
Ingredience
Do hrnce nalijte masový vývar a šťávu z kysaného zelí, směs jemně osolte, přidejte bobkový list, nové koření, očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu a celou oloupanou cibuli. Vše na mírném ohni vařte asi 30 minut. Poté vyjměte bobkový list a nové koření a vše ostatní rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
Předem namočené houby slijte, jemně vymačkejte a přidejte je do polévky. Pokračujte ve vaření, dokud houby zcela nezměknou.
Vedle v pánvi rozehřejte trochu rostlinného oleje a opražte na něm hladkou mouku jemně dozlatova. Zalijte ji mlékem, dobře rozmíchejte a vzniklou jíšku za stálého míchání vlijte do polévky. Pokračujte ve vaření dalších 5 minut a čas od času polévku promíchejte, aby se jíška nezačala připalovat.
Nakonec do vroucí polévky vmíchejte rozšlehané vajíčko, přidejte kousek másla, podle chuti polévku dochuťte solí, pepřem a majoránkou, za stálého míchání ještě krátce povařte, odstavte z ohně a podávejte.
Pokud se vám recept líbil, více podobných od jeho autorky, paní Romany Važanské, najdete na jejích osobních webových stránkách Ruby Rom.