Šťavnaté hovězí karbanátky - postup přípravy
Karbanátek patří ke stálicím českých kuchyní a své místo mají jak ve školních či firemních jídelnách, tak i jako doplněk slavnostních tabulí. I když se může zdát, že takový karbanátek není žádná věda, udělat ho tak, aby maso neztratilo veškerou šťávu, a namísto na jazyku se rozplývající dobroty získáte jen osmaženou podešev nevalné chuti a vůně. Navíc jste možná netušili, že k jeho výrobě nemusíte použít nutně jen vepřové maso, jak je v našich končinách zvykem, ale že skvěle chutnají i z hovězího. Ty jsou totiž ještě daleko voňavější, než ty, na které jste zvyklí. Zahoďte proto konvence a udělejte si je s námi. U jedné dávky určitě nezůstanete.
Ingredience
Na obalení
Vezměte veku, rohlíky či housky (nemusejí být čerstvé, naopak nevadí, když budou ztvrdlé, toto je dobrý způsob na jejich zužitkování), vložte je do hluboké mísy a zalijte mlékem. Nechte pečivo v mléce stát, dokud se nenasákne a nezměkne.
Oloupejte cibuli a nasekejte ji najemno. Pokud vám to tak úplně nejde, můžete ji semlít v mlýnku na maso. Ve výsledku by měla být co nejjemnější.
Pokud už je pečivo dobře nasáklé a úplně měkké, vymačkejte z něj přebytečné mléko a vložte ho do hluboké mísy. Pokud spěcháte a pečivo nestačí plně změknout, použijte tvrdší a trochu mléka přilijte do výsledného karbanátkového těsta. Pečivo pak změkne dodatečně. Není to ale ten nejlepší postup, vyplatí se na pečivo nespěchat.
Do mísy s vyždímaným pečivem přidejte mleté hovězí maso, nasekanou cibuli, vyklepněte jedno vajíčko a přisypejte sůl a mletý černý pepř, případně další vaše oblíbené koření a všechno (nejlépe rukama) důkladně promíchejte tak, abyste získali jednolité těsto.
Studené máslo nakrájejte na tenčí plátky a připravte si je k ruce (neměly by začít tát). Do misky vyklepněte dvě vajíčka, přidejte k nim jednu polévkovou lžíci mléka a vyšlehejte je do jemné konzistence. Podle chuti osolte a opepřete. Do odděleného talíře nasypejte trochu hladké mouky.
Oddělujte z masové hmoty kuličky zhruba o velikosti pěsti, rozválejte je na placku, doprostřed vložte kus másla a obalte ho masem.
Hotový karbanátek obalte v hladké mouce a pak ve vajíčku a vložte na rozpálenou pánev s trochou oleje.
Smažte karbanátky dozlatova po obou stranách, pak snižte teplotu, zakryjte pokličkou a nechte důkladně prosmažit, aby bylo maso hotové.
Po usmažení nechte karbanátky okapat na papírových utěrkách a podávejte s vařeným bramborem či jinou oblíbenou přílohou.