Šťavnatý jablečný koláč se skořicí - postup přípravy
Šťavnatý jablečný koláč má křupavou kůrku a skvěle se hodí ke kávě nebo čaji ve všední den i na oslavách. Zútulněte svůj domov a provoňte ho úžasnou vůní skořice.
Těsto
Náplň
Na vymazání plechu
Ve větší míse smíchejte mouku se změklým máslem. Následně přidejte vejce, zakysanou smetanu, cukr, vše zamíchejte, přidejte kypřící prášek do pečiva a uhněťte těsto.
Poznámka: Místo másla můžete použít margarín.
Z těsta vytvořte bochánek, který zabalte do potravinové fólie a nechte 1 hodinu odpočívat v lednici. Jablka oloupejte, odstraňte z nich jádřince a nastrouhejte je nahrubo. Následně je vložte do hrnce, kde je zasypte cukrem.
Ingredience zamíchejte a na mírném ohni obsah hrnce vařte 10 minut. Po této době přidejte k jablkům skořici, a po promíchání hrnec odstavte z tepla.
Těsto odbalte z fólie a rozdělte ho na dvě části. Z první části vyválejte plát o výšce 0,5 cm a vyplňte jím plech vymazaný máslem. Na těsto rovnoměrně rozprostřete jablečnou náplň, kterou zakryjte druhou částí těsta, z které jste také vyváleli plát o výšce 0,5 cm.
Poznámka: Pokud trocha těsta přečnívá přes okraje plechu, pomocí nože ho odstraňte.
Koláč pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 40 minut.
Poznámka: Po upečení nechte šťavnatý jablečný koláč volně vychladnout a podávejte jej nakrájený na kousky posypané moučkovým cukrem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Domaći Recepti