Sterilované gyros okurky s mrkví a paprikou - postup přípravy
Gyros okurky s mrkví a paprikou jsou osvěžující, křupavé a příjemně pikantní. Můžete je servírovat jako přílohu k masu, náplň do sendvičů nebo jako zajímavý salát.
Ingredience
Salátové okurky omyjte a nakrájejte na tenká kolečka. Ve větším hrnci je smíchejte se solí a odložte je bokem.
Poznámka: Díky soli okurky pustí šťávu a zkřehnou.
Nyní nakrájejte červené papriky na menší kousky a cibuli nadrobno. Na plátky nakrájejte oloupané stroužky česneku a na kolečka oloupanou mrkev.
Poznámka: Před krájením z paprik odstraňte semeníky.
Ve větší míse smíchejte cukr s octem, olejem a kořením na gyros. Nakrájenou zeleninu vmíchejte k okurkám, zalijte ji připraveným nálevem a ingredience důkladně promíchejte.
Směs přikryjte pokličkou a nechte ji odpočívat 6 hodin. Po této době okurkami naplňte sterilizované sklenice, zalijte je až po okraj nálevem a uzavřete sterilizovanými víčky. V tomto receptu bylo použito 9 sklenic o objemu 500 ml.
Poznámka: Během této doby směs občas promíchejte.
Sklenice vložte do hrnce, zalijte je až po víčka vodou a od momentu, kdy se voda začne vařit, zavařujte 15 minut.
Tip: Aby sklenice v hrnci příliš neposkakovaly, položte na dno hrnce čistou utěrku.
Po zavaření nechte sklenice volně vychladnout a poté je skladujte na temném a chladném místě.
Poznámka: Po otevření obsah sklenice co nejrychleji zkonzumujte. Do té doby sklenici uchovávejte v lednici.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Obżarciuch