Sterilovaný salát z pečených paprik s česnekem a petrželkou - postup přípravy
Milovníci paprik určitě ocení tento lahodný salát z pečených paprik, který si mohou dopřávat celou zimu. Recept je velmi snadný a zábavný na přípravu, posbírejte proto ze záhonku papriky a pusťte se do práce.
Ingredience
Červené papriky důkladně omyjte a nechte je okapat. Plech na pečení vyložte pečicím papírem a rozložte na něj papriky těsně vedle sebe, a to včetně stopky a semeníků. Troubu rozehřejte na teplotu 250 °C a nechte zeleninu péct v horní části trouby asi 20 minut, dokud nejsou na povrchu spečené až do černa. Poté je otočte na druhou stranu a vložte plech zpátky do trouby na dalších 10 minut. Správně spečené papriky by měly být velmi měkké a vláčné.
Upečené papriky vyskládejte do hrnce, přiklopte je pokličkou, zakryjte dekou a nechte je zvolna vychladnout. Po vychladnutí z nich oloupejte slupku a odstraňte stopky a semeníky. Tuto práci nejsnáze zvládnete rukama a bez použití nože či jiných nástrojů. Dužnina pečených paprik je totiž velmi měkká a poddajná.
Očištěné papriky nakrájejte na proužky a vložte je do misky. Oloupejte 10 stroužků česneku, které nakrájejte na plátky. Čerstvou petrželku zbavte tuhých stonků a zbytek nakrájejte nahrubo. Do misky s paprikami přilijte ocet a přisypejte nasekaný česnek a petrželku. Všechny ingredience v míse důkladně promíchejte a nechte salát stát 30 minut při pokojové teplotě. Poté jej ochutnejte a případně dochuťte podle svých představ.
Připravte si čisté a sterilizované zavařovací sklenice, které naplňte paprikovou směsí a mezi sklenice rozdělte tekutinu ze dna mísy. Sklenice zlehka uzavřete, postavte je do hrnce, jehož dno je vyložené kuchyňskou utěrkou, a zalijte vodou tak, aby dosahovala asi do poloviny výšky sklenic. Přiveďte vodu k varu, snižte teplotu na minimum a nechte zavařovat 35 minut. Po uplynutí této doby víčka pevně utáhněte, nechte sklenice zvolna vychladnout a salát uložte na temné a chladné místo, kde vydrží i déle než rok.