Strapačky se zelím a klobásou - postup přípravy
Strapačky se zelím a klobásou jsou tradiční slovenský pokrm, kombinující jemné těsto nočků s pikantní chutí uzeniny. Připravte je podle Youtube kanálu Vaření s Jančou.
Zelná směs
Halušky
Na smažení
Na rozpáleném oleji smažte, nadrobno nakrájenou, šalotku po dobu 2–3 minut. Do hrnce přidejte zelí, bobkový list, nové koření, černý pepř, sůl a cukr.
Poznámka: Před použitím zelí sceďte.
Ingredience zamíchejte a zalijte vodou tak, aby bylo zelí zcela ponořené. Pokrm následně duste 15 minut, dokud zelí nezměkne.
Poznámka: Klobásu nakrájejte na kousky a smažte ji přímo s cibulí. Můžete ji ale také vmíchat až do hrnce se zelím, s kterým ji duste.
Mezitím si připravte těsto na halušky. Brambory oloupejte, nastrouhejte najemno a v míse je smíchejte s moukou, solí, vejcem a vaječným žloutkem. Těsto vkládejte do vroucí, osolené, vody skrz síto na halušky a nočky vařte přibližně 2 minuty.
Tip: Pokud by vám těsto z nastrouhaných brambor nešlo prostrčit otvory v sítu na halušky, těsto rozmixujte do hladka tyčovým mixérem.
Halušky smíchejte se zelnou směsí a hotové strapačky servírujte k obědu nebo večeři.
Tip: Pokud se vám zdá zelí příliš kyselé, můžete pokrm dochutit cukrem.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Vaření s Jančou