Strouhaný kakaový koláč s krémem - postup přípravy
Kakaový strouhaný koláč s krémem je velice jednoduchý na přípravu a neuvěřitelně chutný. Všichni, kdo ho ochutnají, si jej zamilují již po prvním soustu, protože je nádherně jemný a rozplývá se v ústech.
Těsto
Náplň
V první řadě si připravíme těsto. Máslo vytáhněte předem z lednice, aby získalo pokojovou teplotu. Vložte ho do mísy a vyšlehejte ho s cukrem. Přidejte zakysanou smetanu, vejce a všechno důkladně promíchejte. Poté prosejte mouku s kakaem a práškem do pečiva. Rukama začněte hníst těsto a vypracujte hladkou, homogenní konzistenci.
Vzniklé těsto rozdělte na dvě stejné části. První část rozválejte a vložte ji do formy vyložené pečicím papírem. Druhou část těsta zabalte do potravinářské fólie a vložte ji do mrazáku. Později budete pracovat i s druhou polovinou těsta, ale musí být pořádně ztuhlá, abyste ji mohli nastrouhat na hrubém struhadle a použít jako drobenku na vršek dezertu.
Na náplň oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s cukrem. Bílky důkladně vyšlehejte s vanilkovým cukrem. Smetanový sýr dejte do mísy, přidejte vyšlehané žloutky s cukrem a společně vyšlehejte do hladké směsi. Poté přidejte zbytek surovin. Nakonec jemně vmíchejte vyšlehané bílky.
Na první polovinu těsta, kterou máte již připravenou ve formě, naneste náplň ze smetanového sýra. Druhou část těsta vyjměte z mrazáku a nastrouhejte na hrubém struhadle. Hoblinky naneste na vršek dezertu. Takto připravený koláč vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte po dobu 40–55 minut. Jestli je upečený, zkontrolujte špejlí. Před krájením a podáváním ho nechte zcela vychladnout.