Sušenky s jablky a ořechy - postup přípravy
Co se týče různých oslav a sešlostí, je vždy nutné myslet na pohoštění tak, aby se dostalo na všechny. Proto je nejlepší napéct různé pochoutky hromadně, třeba tyto lahodné sušenky plněné jablky a ořechy. Z jedné dávky můžete mít až 35 kusů.
Těsto
Náplň
Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Máslo vložte do mísy, zalijte jej olejem, přisypejte cukr, vanilkový cukr, špetku soli, přidejte zakysanou smetanu a vše společně vyšlehejte do hladké směsi. Poté do ní po částech prosejte mouku, škrob a prášek do pečiva, opět vyšlehejte. Těsto nakonec uhněťte ručně do nelepivé, hladké koule. Zabalte do sáčku a nechejte odležet, mezitím se vrhněte na přípravu náplně.
Vlašské ořechy vložte do mixéru a rozmixujte nadrobno. Jablka omyjte, oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Dejte je smažit do pánve, po chvíli přidejte cukr, promíchejte a po dalších pár minutách přisypejte rozemleté oříšky a skořici. Znovu důkladně promíchejte a až bude směs zcela hnědá, tak ji vyklopte na talíř.
Těsto přemístěte na pracovní plochu, pomoučněte jej a vyválejte. Vezměte si ozdobné vykrajovátko a vykrojte z těsta kolečka. Každé kolečko naplňte jablečnou směsí a obě protější strany přehněte do poloviny. Ze zbylého těsta vyválejte čtverec a pravítkem jej nařízněte na devět menších kusů, postup plnění opakujte. Plech na pečení vyložte pečicím papírem, sušenky na něj položte a dejte je péct do trouby předehřáté na 180 stupňů na cca 15 minut. Poté podávejte zasypané moučkovým cukrem, dobrou chuť!