Sváteční jahodový koláč - postup přípravy
Pokud má vaše blízká osoba nějakou významnou událost, pak není lepšího potěšení, než jí připravit tento vzhledově i chuťově vytříbený jahodový koláč. Ingredience navíc seženete všude; recept nám poskytla paní Hana Petrášová.
Těsto
Krém
Na ozdobu
Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Všechny žloutky dejte do větší mísy a přidejte k nim polovinu množství krupicového cukru. Společně obojí vyšlehejte a postupně poté zašlehávejte zbylý cukr. Bílky dejte do mísy zvlášť a šlehejte je tak dlouho, dokud nezačnou tvořit sníh. Ten smíchejte se žloutky a následně i s polohrubou moukou.
Máslo nechejte rozpustit, vyčkejte chvíli, než vychladne, a smíchejte ho s těstem. Kakaový prášek rozmíchejte v troše horké vody a vmíchejte ho do těsta. Nakonec do těsta přidejte vanilkový cukr a prášek do pečiva. Plech na pečení vystelte pečicím papírem a těsto do něj nalijte, dejte ho do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte koláč dozlatova.
Následně připravte krém, dejte do menší mísy máslo s tvarohem a obojí společně vyšlehejte. Pak už jen do směsi zašlehejte i moučkový cukr. Hotové těsto vytáhněte z trouby, nechejte ho vychladnout a pomažte ho krémem. Nakonec na něj už jen naskládejte očištěné jahody a zasypejte ho nastrouhanou čokoládou . Dobrou chuť!