Sváteční řezy - postup přípravy
Výborné lehoučké řezy s krémem se hodí především pro zvláštní a slavnostní chvíle. Jejich příprava je trochu složitá, ale výsledek stojí za to.
Korpus
Krém
Rozpusťte cukr v mléce. Do směsi přidejte vejce, sůl, olej a droždí a pořádně promíchejte. Následně přidejte mouku a vypracujte tvrdé hladké těsto. Těsto rozválejte na 4 pláty a pečte postupně v troubě posypané moukou.
Na krém nasypte mouku do 10 lžic studeného mléka a důkladně rozmíchejte. Přidejte moučkový cukr. Zbytek mléka nalejte do hrnce, přidejte citronovou kůru a vařte na mírném ohni. Jakmile se mléko vaří, za stálého míchání přilejte studené mléko s moukou a cukrem. Přiveďte k varu a vypracujte hladký krém. Poté nechte směs vychladnout. Po vychladnutí do krému zamíchejte máslo a můžete jej dochutit citronovou šťávou (případně rumem nebo vanilkovou esencí).
Zákusek se připravuje střídáním stejně tlustých vrstev korpusu a krému. Po sestavení je nutné vložit zákusek do plastového sáčku a nechat jej důkladně vychladit, minimálně 1 den. Po vychlazení vyjměte zákusek z lednice, odstraňte sáček a nakrájejte jej na pravidelné řezy, které se před podáváním posypou moučkovým cukrem.