Svíčková s péřovým knedlíkem - postup přípravy
Pokud odmyslíme vepřové se zelím, dá se právě svíčková považovat za typické české národní jídlo a jako takové se liší nejen kraj od kraje, ale přímo kuchař od kuchaře. O svůj oblíbený recept na svíčkovou se s námi podělila paní Romana Staňová
Ingredience
Na péřový knedlík
K podávání
Hovězí maso osolte a opepřete, a pokud chcete, protáhněte ho proužky špeku (dlouhým a tenkým nožem vytvořte v mase zářezy, slaninu nakrájejte na tenké proužky, které nechte chvíli zamrazit, a prostrčte je otvory v mase). Maso po obou stranách v pekáči na sporáku osmahněte dozlatova.
Opečené maso vyjměte z pekáče, do výpeku přidejte nakrájenou slaninu a zahřívejte ji, dokud nepustí tuk. Do něj přihoďte nasekanou cibuli a osmahněte ji dorůžova. Do tuku přihoďte bobkové listy, nové koření, celý černý pepř a tymián a nechte koření rozvonět.
Citrón nakrájejte na plátky a kořenovou zeleninu na kostky. Přihoďte je do kořeněného cibulového základu a nechte chvilku podusit. Do této směsi vraťte zpátky maso, nechte vše vychladnout, přiklopte pekáč víkem a uložte do druhého dne do lednice. Čas od času maso v zelenině otočte, aby se nasáklo ze všech stran.
Druhý den pekáč vytáhněte z lednice a rovnou ho strčte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a nechte maso péct doměkka, což obvykle trvá asi 1,5 až 2 hodiny. Když je maso měkké, vyjměte ho z pekáče, vylovte koření a zeleninu s výpekem rozmixujte dohladka. Podle potřeby výslednou omáčku zřeďte hovězím vývarem a zjemněte sladkou smetanou.
Pro přípravu knedlíků v misce rozmíchejte rozdrobené kvasnice se lžičkou cukru a trochou vlažné vody. Nechte je asi 15 minut stát, aby vzešel kvásek, který následně přelijte do hluboké mísy. Přidejte vajíčko, sůl a polohrubou mouku. Zadělejte nelepivé těsto (v případě potřeby přidejte mouku či naopak vodu) a nechte ho 1 hodinu kynout. Z těsta zformujte šišky, které nechte v páře vařit asi 20 minut. Po dovaření je propíchněte vidličkou, aby z nich unikla pára a knedlíky se uvnitř nesrazily.
Knedlíky nakrájejte na plátky. Maso vyrovnejte na talíř, podlijte ho omáčkou, na něj položte plátek citrónu, na citrón přidejte lžičku brusinkového džemu a na brusinky kopeček vyšlehané smetany. Vše doplňte několika plátky knedlíků a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.