Švýcarská roláda s jablky, smetanovým krémem a ořechy - postup přípravy
Velmi neobvyklým způsobem si můžete připravit skvělou roládu, v níž se bude mísit chuť jablek se skořicí, jemným krémem a vlašskými ořechy. Přípravu velmi snadno zvládne i začátečník.
Na jablka
Na těsto
Na krém
Zbavte jablka jádřince a nakrájejte je na kostičky. V míse je smíchejte s cukrem a šťávou z jednoho citronu. Dejte je na pánev, přidejte škrob, přiveďte k varu a vařte za častého míchání asi 7 minut. Poté je odstavte, dejte na plech vyložený pečícím papírem a rovnoměrně rozložte. Jablka pak posypejte skořicí.
Z vajec oddělte bílky a žloutky. Z bílků se solí začněte šlehat sníh a postupně zašlehávejte cukr, dokud nezískáte tuhý sníh. Do něho pak postupně zašlehejte žloutky a poté olej. Přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Opatrně promíchejte, aby těsto zůstalo nadýchané.
Pak ho rozložte na jablka a stěrkou uhlaďte, aby se dostalo i mezi ně. Vložte plech do předem rozehřáté trouby na 180 °C a pečte 30 minut. Nechte těsto vychladnout.
Plech přikryjte pečicím papírem, obraťte vše vzhůru nohama, vyklopte z plechu a odstraňte starý papír, aby jablka byla nyní nahoře. Nasekejte si vlašské ořechy.
V míse vyšlehejte krém z mascarpone, smetany ke šlehání, moučkového cukru a vanilkového cukru. Natřete ho na těsto, posypejte ho ořechy a pak za pomoci papíru srolujte. Hotovou roládu dejte na 3–4 hodiny do lednice ztuhnout, nakrájejte na porce a podávejte.