Sypaný koláč s jablky a rozinkami - postup přípravy
Sypaný koláč s jablky a rozinkami podle receptu od paní Kateřiny Sojkové je známou klasikou, kterou neurazíte ani ty největší gurmány. Kdo má rád jablečné dezerty, určitě si přijde na své.
Ingredience
Nejprve si předem namočte rozinky v rumu. Veškeré sypké suroviny, tedy mouku, oba druhy cukru a také kypřicí prášek do pečiva, smíchejte v jedné větší míse.
Do druhé mísy nastrouhejte na hrubém struhadle jablka. Ochuťte je skořicí, rozinkami v rumu a cukrem. Podle chuti můžete přidat ještě trochu rumu.
Koláčovou formu (nebo menší plech) vymažte silnější vrstvou másla a důkladně ji vysypejte hrubou moukou. Směs sypkých ingrediencí rozdělte na dvě poloviny. Jednu nasypte na moukou vysypanou formu.
Na sypké ingredience ve formě dejte ochucená strouhaná jablka a zasypte je druhou polovinou sypké směsi. Vrch koláče poklaďte plátky másla a poté ho dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C na zhruba jednu hodinu.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.