Sýrové draniky - postup přípravy
Slyšíte výraz draniky poprvé? Jedná se v podstatě o jakousi obdobu českých bramboráků. Tento pokrm je proslulý především v Bělorusku. Ovšem natrefíte na něj například i v Maďarsku. Nyní si společně s námi můžete šťavnaté draniky vlastnoručně připravit. Není na tom nic složitého.
Ingredience
Nejprve začněte tím, že si oloupete důkladně brambory. Pak je omyjte a nastrouhejte do mísy najemno.
K bramborám přidejte i nasekanou cibuli, pažitku, vejce, nahrubo strouhaný tvrdý sýr, okořeňte dle potřeby solí, pepřem, mletou sladkou paprikou, zasypte hladkou moukou a vypracujte vařečkou homogenní bramborové těsto.
Až budete mít těsto hotové, rozpalte si v pánvi trochu slunečnicového oleje. V něm pak smažte kousky těsta ve tvaru placek dozlatova z obou stran.
Před servírováním nechte na papírových utěrkách odsát přebytečný tuk. K dranikům se bude hodit například zakysaná smetana. Přejeme vám dobrou chuť.
Do těchto bramborových placek se sýrem můžete v podstatě zakomponovat jakékoliv suroviny a koření dle obliby. Masožravce jistě potěší kousky uzeného masa v těstíčku. Milovníky pikantních pokrmů zase ochucení chilli papričkami nebo česnekem. Co se týká sýru, lze vybírat z mnoha druhů. Skvělý bude čedar, gouda i eidam. Pakliže dáváte přednost aromatičtějším variantám, můžete zvolit i modrý plísňový sýr. Kromě pažitky se potom hodí do draniků i petrželka a jarní cibulka.