Sýrové tyčinky se slaninou - postup přípravy
Konec roku je pravidelně ve znamení večírků a oslav spojených s oslavou Vánoc a konce starého roku. A na každou dobrou party patří také pořádný kopec dobrého jídla, zejména pak různých druhů rychlého občerstvení, jako jsou sušenky, preclíky a nejrůznější krekry. Pro tuto příležitost bychom se s vámi rádi podělili o jednoduchý, zato však efektní recept na pečené sýrové tyčinky se slaninou, které lahodně doprovodí každý večírek a zaručeně a bleskurychle zmizí ze stolu. Proto vám doporučujeme rovnou vyrobit dvojitou dávku. Určitě nezbudou.
Ingredience
Hladkou moukou si posypejte pracovní plochu a rozprostřete na ni listové těsto. Rozválejte ho na tenký plát o síle kolem půl centimetru a celý ho potřete tenkou vrstvou dijonské hořčice. Hořčičnou vrstvu zasypejte nastrouhaným ementálem a nahrubo mletým pepřem.
Kráječem na pizzu rozřezejte takto připravené těsto na proužky, na každý položte jeden plátek sušené slaniny a trochu ho přitlačte. Každý proužek těsta se slaninou opatrně přetočte čtyřikrát až pětkrát do spirály a rozložte je vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Takto připravený plech vložte na 15 až 20 minut do lednice vychladit.
Mezitím si rozehřejte troubu na teplotu 220 stupňů Celsia. Do misky vyklepněte jedno vajíčko a rozšlehejte ho vidličkou. Vyjměte plech s tyčinkami z lednice a mašlovačkou každou tyčinku potřete rozšlehaným vajíčkem. Pokud chcete, můžete je na povrchu posypat sušenými bylinkami, mákem nebo sezamovými semínky.
Vložte tyčinky do předehřáté trouby a pečte je asi 20 až 25 minut, dokud jejich povrch krásně nezezlátne a okraje slaniny se nespečou dokřupava. Když jsou tyčinky hotové, vyjměte je z trouby, nechte vychladnout a podávejte.