Závitky se zelím

Další 0 fotografie
ČAS PŘÍPRAVY
25 minut
ČAS VAŘENÍ
20 minut
NÁROČNOST
Snadná

Závitky se zelím - postup přípravy

Závitky všeho druhu jsou specialitou zejména asijskou a jihoevropskou. V našich končinách tradici sice nezískaly, i mezi Čechy jsou ale stále oblíbenější. Možná je to proto, že jsou neodolatelně voňavé a chutné a navíc představují zajímavou svačinku, která ozvláštní náš jídelníček a je kromě toho také zdravá. My si v dnešním receptu ukážeme, jak vytvořit pečené křupavé závitky z nekynutého těsta, do něhož je zamotaná zeleninová náplň ze zelí, cibule a mrkve.

Nejprve si připravte těsto. V míse smíchejte kefír s tekutým máslem, rozklepněte k tomu vajíčko a trochu osolte. Důkladně zamíchejte, aby se suroviny spojily. Ve vedlejší misce smíchejte mouku s jedlou sodou a tuto směs postupně přimíchávejte do kefírové směsi. Když přidáte všechnu mouku, ručně nebo elektrickým hnětačem uhněťte hladké a pevné těsto. To v misce přikryjte fólií a nechte 15 až 20 minut odpočívat.




Mezitím vytvořte zeleninovou náplň do závitků. Očistěte mrkev a oloupejte cibuli. Zelí a mrkev omyjte a pečlivě osušte. Ostrým nožem nakrájejte cibuli na drobné kostičky, mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle a zelí nakrájejte na proužky.

Na rozpálené pánvi s trochou oleje osmažte cibulku do zhnědnutí a přidejte mrkev. Zeleninu na pánvi promíchejte a pod pokličkou nechte chvilku dusit. Pak přidejte i zelí, znovu promíchejte a duste, dokud nebude zelí měkké. Přidejte sůl, červenou papriku a mletý černý pepř. Znovu promíchejte a duste ještě asi 3 minuty. Pak odstavte z plotny.

Z těsta vyválejte válec a rozdělte ho nožem zhruba na 20 až 22 podobně velkých částí. Z každé vyválejte kuličku a vyválejte z ní tenkou placku. Na každou z nich zhruba do poloviny navršte kopeček náplně a zamotejte ji do těsta tak, že nejprve ohnete boční okraje, pak spodní třetinu přehnete přes náplň a zbytek těsta zamotáte dokola a vytvoříte malý váleček. Takto postupujte se všemi částmi těsta.

Plech si vyložte pečicím papírem, na který vyskládejte hotové závitky. Do misky si rozklepněte jedno vajíčko, rozšlehejte ho a mašlovačkou jím každý závitek lehce pomažte. Nakonec všechny závitky posypejte sezamovými semínky.

Troubu si předehřejte na 200 stupňů Celsia a závitky dejte péct na 15 až 20 minut, dokud povrch závitků nezezlátne. Pak už stačí jen vytáhnout z trouby, nechat trochu zchladnout a můžete podávat.

Galerie

Další 0 fotografie
Co si myslíte o receptu?
4/5 (80%) 186 hlasů
Nahlásit chybu
133 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty

- iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt - iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt