Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Tavený sýr domácí

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Tavený sýr domácí - postup přípravy

Pokud si vaše děti rádi pochutnávají na chlebu s taveným sýrem, zkuste jim tentokrát připravit ten domácí. Neobsahuje totiž žádná „éčka“ a chutí je naprosto dokonalý. Jeho přípravu zvládnete prakticky do deseti minut. Uchovávat jej lze v lednici i několik dní.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve si sklenice, v kterých budete uchovávat tavený sýr, vymažte máslem.




Pak dejte kravský sýr na sítko a propasírujte ho.

Poté směs přendejte do hrnce, v kterém ji smíchejte s vajíčkem, změklým máslem, solí, sodou a cukrem.

Krémovou hmotu ještě promixujte, aby byla dokonalé hladká.


V další fázi hrnec přemístěte na plotnu a sýr provařte cca čtvrt hodiny do roztavení.

Až budete mít sýr hotový, tak ho po vychladnutí přendejte do skleniček a pečlivě uzavřete víčkem. Skladujte ideálně v lednici, aby se pokrm nezkazil. Podávejte s oblíbeným pečivem a čerstvou zeleninkou. Přejeme vám dobrou chuť.

V případě, že zatoužíte po ochuceném taveném sýru, není problém si jej vytvořit. Ten šunkový snadno zhotovíte tak, že do hmoty zamícháte jemně nastrouhanou libovou šunku. Skvělý bude například i s bylinkami. Hodit se bude do směsi jemně nasekaná pažitka, petrželka, jarní cibulka, nebo také libeček.

Ti, co mají rádi ostřejší chutě mohou volit k dochucení taveného sýra jemně nakrájené chilli papričky a feferonky. Perfektní pomazánku pak vyrobíte z jemně strouhaného křenu. Je jen na vás, jaké chutě vás popadnou. Možnosti jsou prakticky neomezené. Sýr bude chutný prakticky s jakoukoliv bylinkou, nasekanou zeleninou, nebo kořením.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů