Tavený sýr domácí - postup přípravy
Pokud si vaše děti rádi pochutnávají na chlebu s taveným sýrem, zkuste jim tentokrát připravit ten domácí. Neobsahuje totiž žádná „éčka“ a chutí je naprosto dokonalý. Jeho přípravu zvládnete prakticky do deseti minut. Uchovávat jej lze v lednici i několik dní.
Ingredience
Nejprve si sklenice, v kterých budete uchovávat tavený sýr, vymažte máslem.
Pak dejte kravský sýr na sítko a propasírujte ho.
Poté směs přendejte do hrnce, v kterém ji smíchejte s vajíčkem, změklým máslem, solí, sodou a cukrem.
Krémovou hmotu ještě promixujte, aby byla dokonalé hladká.
V další fázi hrnec přemístěte na plotnu a sýr provařte cca čtvrt hodiny do roztavení.
Až budete mít sýr hotový, tak ho po vychladnutí přendejte do skleniček a pečlivě uzavřete víčkem. Skladujte ideálně v lednici, aby se pokrm nezkazil. Podávejte s oblíbeným pečivem a čerstvou zeleninkou. Přejeme vám dobrou chuť.
V případě, že zatoužíte po ochuceném taveném sýru, není problém si jej vytvořit. Ten šunkový snadno zhotovíte tak, že do hmoty zamícháte jemně nastrouhanou libovou šunku. Skvělý bude například i s bylinkami. Hodit se bude do směsi jemně nasekaná pažitka, petrželka, jarní cibulka, nebo také libeček.
Ti, co mají rádi ostřejší chutě mohou volit k dochucení taveného sýra jemně nakrájené chilli papričky a feferonky. Perfektní pomazánku pak vyrobíte z jemně strouhaného křenu. Je jen na vás, jaké chutě vás popadnou. Možnosti jsou prakticky neomezené. Sýr bude chutný prakticky s jakoukoliv bylinkou, nasekanou zeleninou, nebo kořením.