Točený jablečný koláč s citronovým krémem - postup přípravy
Točený jablečný koláč láká nejen svým originálním vzhledem, ale také lahodnou chutí. Šťavnatost dezertu dodává citronový krém a křupavou kůrku tvoří zkaramelizovaný cukr.
Těsto
Krém
Zdobení
Vejce vyšlehejte s cukrem, vanilkovým cukrem, rozpuštěným máslem a olejem. Poté přidejte kypřící prášek do pečiva s moukou a uhněťte těsto.
Tip: Mouku přidávejte po částech, aby se ingredience lépe propojily a v těstu nevznikly hrudky.
Těsto rozdělte na dvě stejné části a odložte je bokem. Formu na koláč vyložte pečicím papírem, jednu část těsta vyválejte na plát o výšce 0,4 cm a položte ho do formy.
Poznámka: Okraje těsta, které přesahují okraje formy, odtrhněte tak, jak je ukázáno na videu níže.
Nyní připravte krém, kterým těsto naplníte. V míse vyšlehejte vejce s cukrem, škrobem a citronovou kůrou.
Poznámka: Kůru nastrouhejte z dobře omytého a chemicky neošetřeného citronu.
Do směsi nalijte mléko, vše zamíchejte a na mírném plameni zahřívejte přibližně 2 minuty, do zhoustnutí. Poté směs odstavte z tepla a vmíchejte do ní máslo. Následně přidejte citronovou šťávu a krémem naplňte těsto ve formě.
Nyní připravte horní vrstvu točeného jablečného koláče. Jablka omyjte, odstraňte z nich jádřince a nakrájejte je na tenké měsíčky. Jablka pokapejte citronovou šťávou a důkladně je prohněťte.
Na pomoučeném vále vyválejte druhou část těsta na plát o výšce 0,4 cm a nakrájejte jej na stejné proužky o šířce přibližně 2,5 cm.
Tip: Jak co nejpřesněji odhadnout šířku pruhů těsta, zjistíte ve videu níže.
Jablka začněte skládat podél okraje těsta ve formy a zakryjte je pruhem těsta, podél kterého umístíte další jablka.
Poznámka: Tento postup opakujte, dokud budete mít ingredience.
Povrch koláče posypte cukrem a pečte jej v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30–35 minut.
Poznámka: Po upečení točený jablečný koláč potřete džemem nebo medem a servírujte jej nakrájený na trojúhelníky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: وصفة سهلة