Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Tradiční rumunské mititei

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Tradiční rumunské mititei - postup přípravy

Rumunská kuchyně je našim českým končinám docela vzdálená. Přesto, anebo spíš právě proto, bychom se možná měli nechat inspirovat touto cizokrajnou kulturou a některé zdejší tradiční recepty si doma vyzkoušet. Jejich jedinečnost tkví zejména v použitém koření, které Rumuni do svých jídel přidávají. Zdejší chutě jsou založené zejména na přírodních surovinách a dostupných bylinkách, které dodají obyčejným surovinám neobyčejné kouzlo. My vám dnes pro inspiraci přinášíme recept na rumunské masové špalíčky s názvem mititei, které jsou kořeněné jalovcem a koriandrem a neuvěřitelně šťavnaté a voňavé. Máte chuť?

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:



Hovězí i vepřové maso nakrájejte na kostky a rozemelte je mlýnkem na maso společně se všemi stroužky česneku. Koření v hmoždíři rozdrťte na prášek.




Připravte si kuchyňský robot nebo elektrický hnětač s nástavci na hnětení těsta, vložte mleté maso do mísy a pár minut hněťte (lze to udělat i ručně, ale elektrický spotřebič nám ušetří práci i čas). Poté přidejte k masu i rozdrcené koření a jedlou sodu a znovu hněťte. V průběhu hnětení, pokud jde příliš ztuha, dořeďte maso vývarem či ledovou vodou. Nemusíte přilít celé uvedené množství, stačí jen tolik, abyste získali nadýchanou a měkkou pastu.

Získanou hmotu v misce přikryjte přilnavou potravinářskou fólií a vložte přes noc do lednice. Druhý den nechte maso při pokojové teplotě 30 minut ustát a 2 až 3 minuty míchejte, aby se maso provzdušnilo. Vezměte si igelitový sáček či zdobicí pytlík a naplňte ho masovou hmotou.

Připravte si nepřilnavou pracovní plochu (nejlépe silikonovou podložku), pomažte ji olejem a vymačkejte na ni ze sáčku masovou hmotu v podobě silnějších delších linií. Nesmějí být příliš tenké, jinak by se během smažení příliš vysušily. Masové linie pak nakrájejte na kousky po asi 10 centimetrech a namažte je olejem.

Připravte si plech vymazaný olejem a namažte si i ruce, aby se vám s masem lépe manipulovalo. Vyložte připravené masové tyčinky na plech, zakryjte ho fólií a vložte vychladit do ledničky a z lednice pak rovnou na rozpálený gril nebo do trouby.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů