Tradiční rumunský čokoládový dort Amandine - postup přípravy
Dezert pro odpolední sladkou tečku, ale také pro slavnostní pohoštění. Dort Amandine nadchne všechny čokoholiky, kteří budou nadšeni z přemíry čokolády, ale také všechny ostatní, již zbožňují sladké. Je totiž výjimečně dobrý a pouze jeden kousek vám rozhodně stačit nebude.
Těsto
Krém
Čokoládový fondant
Sirup
Rozpusťte 75 gramů cukru v hrnci a nechte jej zkaramelizovat. Poté dejte vychladnout. Mezitím oddělte žloutky od bílků a bílky ušlehejte v tuhý sníh. Žloutky naopak promixujte s olejem, karamelem a rumovou esencí. Postupně vmíchejte do vypracovaného sněhu z bílků a prošlehejte. Prosejte do směsi mouku a prášek do pečiva, promíchejte a těsto vylijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 180 °C asi 25–30 minut. Dejte vychladnout.
Na čokoládový fondant vlijte vodu do hrnce a svařte s cukrem, přidejte med a dál vařte. Do ještě horkého sirupu nalámejte čokoládu a nechte rozpustit. Dobře zamíchejte a můžete nechat v horké vodní lázni, aby byl fondant teplý. Na sirup opět zkaramelizujte cukr, přidejte vodu a poté odstavte z plotýnky. Vmíchejte do polevy rumovou esenci dle chuti a zamíchejte.
Krém připravte smícháním žloutků s moučkovým cukrem, dobře míchejte, poté zalijte mlékem a opět zamíchejte. Dejte vařit do vodní lázně, dokud směs nezhoustne, poté přidejte kakao. Měkké máslo začněte šlehat a přidávejte kakaovou směs po lžíci. Na závěr přidejte rumovou esenci. Odložte do chladničky.
Upečené těsto podélně rozkrojte ostrým nožem na 3 tenké vrstvy. Z krému odeberte 3 lžíce na ozdobu, zbytek rozdělte na dvě části. První vrstvu pokapejte zhruba třetinou sirupu a potřete polovinou krému. Zopakujte postup se zbylými pláty. Dejte do ledničky, dokud krém neztuhne.
Poté potřete rozehřátým čokoládovým fondantem a dozdobte odebraným krémem. Na závěr dejte vychladit do chladničky a servírujte nakrájené na kostičky.
Tip: Řezy můžete na závěr ozdobit rovněž cákanci z bílé čokolády.