Trhací chléb se sýrem a šunkou - postup přípravy
Trhací chléb je originální druh pečiva, který se od ostatních chlebů liší tím, že jej vůbec nemusíte krájet, ale jednoduše jej oddělíte rukama. Plněný šunkou a sýrem se skvěle hodí například jako pohoštění na oslavy a sešlosti.
Ingredience
Do mísy dejte vlažné mléko, vejce, cukr a sušené droždí a zamíchejte. Pak přidejte prosátou hladkou mouku a sůl a vmíchejte obojí do těsta. Poté přilijte rozpuštěné máslo a rukama nebo robotem zpracujte lesklé nelepivé těsto. Dejte ho do olejem vymazané mísy, přikryjte a nechte hodinu kynout.
Těsto na vále rozdělte na 9 částí a udělejte z nich bochánky, které zakryjte a nechte 10 až 15 minut kynout. Mezitím si nastrouhejte sýr a šunku nakrájejte na kostičky. Pak z každého bochánku udělejte placku, dejte do ní trochu sýra a šunky a zabalte je do kuličky. Ty pak zploštěte na silnější placku a dejte je na stojato těsně vedle sebe do formy na chleba vyložené pečicím papírem. Jakmile zpracujete všechno těsto, zakryjte formu a nechte ho 5 minut kynout.
Rozšlehejte vejce a potřete jím vršek těsta. Poté ho posypejte sezamem. Vložte formu do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte chléb 30 až 35 minut.