Tří způsoby, jak oddělit žloutek od bílku - postup přípravy
V mnohých receptech narazíte na pokyn, abyste oddělili žloutky od bílků. Někdy potřebujete jen jednu z těchto částí vejce, jindy se v receptu nakonec opět spojí, ale bílky předtím například vyšleháte do sněhu. Pokud se s takovým pokynem při vaření setkáte, zde je několik rad, jak ho snadno splnit.
Potřebujete čerstvá vejce
Základem úspěchu je použít čerstvá vejce. Pokud jsou dlouho skladovaná, membrána oddělující žloutek od bílku slábne. Proto hrozí nebezpečí, že při pokusu oddělit tyto dvě části vejce praskne. A vy pak budete potřebovat vejce nové.
Tradiční způsob
Nožem rozklepněte vejce na dvě stejné poloviny nad miskou na bílky. Bílek začne stékat do misky a vy přelévejte žloutek z jedné poloviny do druhé (nezapomeňte vždy mít skořápku nakloněnou). To provádějte do té doby, než bude všechen bílek v misce. Žloutek pak dejte do misky na žloutky.
PET láhev také pomůže
Na tento způsob je ideální půllitrová prázdná PET láhev od vody. Vejce rozklepněte do misky. Prázdnou lahev mírně stiskněte, aby z ní uniklo trochu vzduchu. Hrdlo láhve dejte ke žloutku a stisk povolte. Podtlak vtáhne žloutek do lahve a v misce zůstane jen bílek.
Postačí ale i pouhá ruka
Jednoduchým způsobem můžete použít svoji dlaň. Dejte ruku nad misku na bílky. Do dlaně si rozklepněte vejce a nechte bílek mezi prsty protéct do misky. Žloutek pak dejte do druhé nádoby.