Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Tvarohový koláč s mákem a rozinkami

4,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 90 minut
čas vaření Vaření: 90 minut

Tvarohový koláč s mákem a rozinkami - postup přípravy

Představte si dezert, který je měkký jako obláček a který je plný báječně sladkého tvarohového krému plněného rozinkami a mákem. Takový dezert není jen vysněný. Recept na něj vám přinášíme v dnešním článku. Pokud tedy máte chuť na něco sladkého, anebo potřebujete doplnit sváteční tabuli něčím sladkým, pak je určený právě pro vás.

Ingredience pro:
10 porcí

Korpus

Maková náplň

Tvarohová náplň

Kuchařka
Kuchařka:

Nejprve připravte korpus. Dva žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem, přidejte hladkou mouku, špetku soli, půl lžičky prášku do pečiva a všechny složky důkladně promíchejte. Získáte hutné těsto, které vyválejte do koule, obalte do igelitové fólie a vložte asi na hodinu odpočívat do lednice.




Po uplynutí doby těsto vmačkejte do obdélníkového plechu vyloženého pečicím papírem, propíchejte ho po celém povrchu vidličkou a vložte péct do trouby vyhřáté na 180 °C po dobu kolem 15 až 20 minut. Když povrch těsta získá zlatavou barvu, vyjměte plech z trouby a nechte vychladnout.

Mezitím připravte makovou náplň. Do hluboké mísy nasypejte mák, přidejte k němu dvě vajíčka, rozinky, které jste předem v cedníku spařili vroucí vodou a vymačkali, a zahustěte čtyřmi polévkovými lžícemi krupice. Všechny přísady důkladně vymíchejte na jednolitou a hladkou hmotu.


Teď přijde na řadu tvarohová náplň. Smíchejte v míse tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem a třemi vajíčky a důkladně elektrickým šlehačem vyšlehejte do hladké a homogenní pěny. Přidejte vanilkový pudink a znovu promíchejte.

Na vychladlý korpus nejprve nalijte makovou náplň a rovnoměrně ji rozetřete po celém povrchu koláče. Na tu pak přijde tvarohová vrstva, kterou vyrovnejte do roviny.

Vraťte koláč do trouby a pečte na 175 °C 45 minut. Pak snižte teplotu na 150 °C a dopékejte ještě 30 minut. Po upečení nechte ještě 1 hodinu ve vypnuté troubě. Pak rozkrájejte na porce a můžete podávat.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů