Tyčinky z listového těsta sypané solí a kmínem - postup přípravy
Připravit si domácí listové těsto je sice časově náročnější, ale jednoduché. Když si z něho vyrobíte tyčinky sypané kmínem a solí, budete mít vynikající snack nebo přílohu k vínu či pivu.
Na těsto
Na posypání
Odvažte si 100 gramů mouky, kterou dáte na vál na hromádku. Na ni přidejte změklou kostku másla a začněte postupně od másla zapracovávat rukou mouku. Až budete mít hladké těsto, udělejte z něho kostku ve tvaru másla a dejte odležet do lednice.
Do zadělávací mísy dejte 200 gramů mouky, žloutek, vodu, ocet a lžičku soli. Vše za pomoci robota nebo ručně zpracujte na hladké těsto. To pak vyklopte na pomoučněný vál a vyválejte z něho placku, která uprostřed bude o něco silnější než na krajích. Vyndejte z lednice kostku másla s moukou, dejte ji doprostřed a zabalte ji celou do placky. Pokud by placka byla na zabalení malá, o něco ji rozválením zvětšete.
Balík rozválejte do tvaru většího obdélníku zhruba půl centimetru silného. Jednu kratší stranu přehněte ve třetině a pak na ni položte druhou stranu také ve třetině. Těsto dejte na 15 minut do lednice. Pak ho znovu rozválejte do obdélníku. Nyní kratší strany přehněte ve čtvrtině, uprostřed se dotknou a pak vše v polovině přehněte na sebe (viz video) a zase dejte na 15 minut do lednice. Způsob přehýbání je důležité zachovat.
Těsto opět rozválejte a tentokrát přehněte na třetiny a opět do lednice. Poté následuje další rozválení a přehýbání na čtvrtiny a zase lednice. Po vyndání je těsto připravené k závěrečnému rozválení, placku nyní udělejte větší a ne tak silnou.
V misce si rozšlehejte vejce a potřete jím celý povrch placky. Poté nasypejte navrch podle chuti hrubou mořskou sůl a kmín. Za pomoci rádýlka či kolečka na pizzu vykrájejte tyčinky asi centimetr široké a minimálně 10 centimetrů dlouhé, velikost záleží na vás. Dejte je na plech vyložený pečícím papírem. Troubu rozehřejte na 230 °C a pečte je 10 minut. Po vychladnutí je můžete konzumovat.