Ukrajinská soljanka - postup přípravy
Polévka je grunt, říkávaly naše babičky a měly naprostou pravdu. Přestože jeden čas tato součást jídelníčku ztrácela na popularitě, velmi brzy se polévky vrátily zpátky na výsluní. Zejména během sychravých a chladných dnů prostě není nad misku pořádné teplé polévky, která zahřeje na těle i na duši. Aby váš výběr polévek ale nebyl příliš jednotvárný, sáhli jsme pro inspiraci k našim východoevropským sousedům a přinášíme vám tip na dva druhy tradiční rusko-ukrajinské polévky s názvem soljanka, tentokrát s lososem a vepřovým masem.
Soljanka s lososem
Soljanka s vepřovým masem
Soljanka s lososem
Cibuli nakrájejte na jemno, nasekejte česnek a mrkev nastrouhejte na hrubo. V hrnci zahřejte rostlinný oleje a dejte osmahnout cibulku. Když zesklovatí, přidejte k ní také česnek a strouhanou mrkev a po chvilce také propláchnuté a okapané olivy a kapary, nakrájenou okurku a lžíci rajčatové pasty. Všechno zamíchejte a nechte chvilku probublat.
Nakonec zalijte rybím vývarem a přiveďte k varu. Přidejte koření, bobkový list a sušený celer. Lososové filety zbavené kůže nakrájejte na menší kousky podle chuti a přidejte je do polévky.
Když je maso hotové, můžete polévku podávat doplněnou o kopeček zakysané smetany, plátek citrónu a nasekané čerstvé bylinky.
Soljanka s vepřovým masem
Z vepřového masa připravte silný vývar. Cibuli nasekejte a osmahněte ji na oleji. Přidejte k ní na jemno krájená rajčata a na plátky nakrájené okurky a zalijte vývarem. Vařte asi 5 až 10 minut a pak přidejte pokrájené olivy, bobkové listy a natrhané uvařené maso. Ještě chvíli povařte a můžete podávat ozdobené zakysanou smetanou a bylinkami.
Dobrou chuť.