Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Snadná a chutná polévka z čerstvé brokolice

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 75 minut

Snadná a chutná polévka z čerstvé brokolice - postup přípravy

Uvařit brokolicovou polévku není žádný kumšt. Uvařit ale CHUTNOU brokolicovou polévku, to už chce trochu důvtipu a kuchařských zkušeností. Anebo ten správný recept. A ten vám právě teď přinášíme. Pokud tedy přemýšlíte, jak tuhle nedoceněnou kadeřavou krásku vpašovat do jídelníčku svých dětí (a koneckonců do svého také), pak tahle polévka je k tomu jako dělaná.

Ingredience pro:
8 porcí

Zeleninový vývar

Další

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Nejprve připravte poctivý zeleninový vývar. Do hrnce vložte jednu celou cibuli (stačí očistit poškozené a špinavé svrchní listy, ale žluté slupky můžete nechat na cibuli, dodají vývaru krásnou barvu), celou očištěnou mrkev, plátek celerové bulvy, dva stroužky česneku, přihoďte čtyři bobkové listy, několik kuliček černého pepře. Přisypejte půl lžičky soli, čtvrt lžičky koprových semínek a jednu větvičku listové petrželky a vše zalijte jedním litrem čisté vody. Postavte na kamna a na středním ohni vařte, dokud všechna zelenina nezměkne.

2. KROK

Oloupejte jednu cibuli a nakrájejte ji na jemné kostičky. Očistěte mrkev a nastrouhejte ji na hrubém struhadle. Na pánvi rozpusťte kousek másla a vhoďte na něj cibulku s mrkvi a oboje smažte doměkka. Mezitím omyjte brokolici a rozkrájejte ji na malé kousky, které přihoďte od pánve k cibulce a mrkvi. Promíchejte a nechte 5 minut společně restovat za občasného míchání, aby se všechna zelenina mírně opekla.

3. KROK

Obsah pánve pak zasypejte podle chuti solí, znovu promíchejte a přemístěte všechnu zeleninu do velkého hrnce. Přes sítko slijte k brokolici hotový zeleninový vývar, přilijte 100 mililitrů smetany, promíchejte, přiklopte pokličkou a na mírném až středním ohni vařte, dokud brokolice úplně nezměkne.

4. KROK

Jakmile je brokolice měkká, vezměte si k ruce tyčový mixér a celý obsah hrnce rozmixujte do hladkého pyré. K pyré do hrnce pak rozdrobte padesát gramů sýru čedar a nechte ho úplně rozpustit. Když se sýr náležitě propojil se zbytkem přísad v hrnci, můžete polévku odstavit z kamen a ihned čerstvou rozdělit do misek a podávat ozdobenou praženými slunečnicovými semínky a kouskem mrkve.

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů