Snadná a chutná polévka z čerstvé brokolice

Další 1 fotografie
Další 1 fotografie
ČAS PŘÍPRAVY
15 minut
ČAS VAŘENÍ
75 minut
NÁROČNOST
Snadná

Snadná a chutná polévka z čerstvé brokolice - postup přípravy

Uvařit brokolicovou polévku není žádný kumšt. Uvařit ale CHUTNOU brokolicovou polévku, to už chce trochu důvtipu a kuchařských zkušeností. Anebo ten správný recept. A ten vám právě teď přinášíme. Pokud tedy přemýšlíte, jak tuhle nedoceněnou kadeřavou krásku vpašovat do jídelníčku svých dětí (a koneckonců do svého také), pak tahle polévka je k tomu jako dělaná.
1. KROK

Nejprve připravte poctivý zeleninový vývar. Do hrnce vložte jednu celou cibuli (stačí očistit poškozené a špinavé svrchní listy, ale žluté slupky můžete nechat na cibuli, dodají vývaru krásnou barvu), celou očištěnou mrkev, plátek celerové bulvy, dva stroužky česneku, přihoďte čtyři bobkové listy, několik kuliček černého pepře. Přisypejte půl lžičky soli, čtvrt lžičky koprových semínek a jednu větvičku listové petrželky a vše zalijte jedním litrem čisté vody. Postavte na kamna a na středním ohni vařte, dokud všechna zelenina nezměkne.

2. KROK

Oloupejte jednu cibuli a nakrájejte ji na jemné kostičky. Očistěte mrkev a nastrouhejte ji na hrubém struhadle. Na pánvi rozpusťte kousek másla a vhoďte na něj cibulku s mrkvi a oboje smažte doměkka. Mezitím omyjte brokolici a rozkrájejte ji na malé kousky, které přihoďte od pánve k cibulce a mrkvi. Promíchejte a nechte 5 minut společně restovat za občasného míchání, aby se všechna zelenina mírně opekla.

3. KROK

Obsah pánve pak zasypejte podle chuti solí, znovu promíchejte a přemístěte všechnu zeleninu do velkého hrnce. Přes sítko slijte k brokolici hotový zeleninový vývar, přilijte 100 mililitrů smetany, promíchejte, přiklopte pokličkou a na mírném až středním ohni vařte, dokud brokolice úplně nezměkne.

4. KROK

Jakmile je brokolice měkká, vezměte si k ruce tyčový mixér a celý obsah hrnce rozmixujte do hladkého pyré. K pyré do hrnce pak rozdrobte padesát gramů sýru čedar a nechte ho úplně rozpustit. Když se sýr náležitě propojil se zbytkem přísad v hrnci, můžete polévku odstavit z kamen a ihned čerstvou rozdělit do misek a podávat ozdobenou praženými slunečnicovými semínky a kouskem mrkve.

5. KROK

Video postup krok za krokem

Galerie

Další 1 fotografie
Další 1 fotografie
Co si myslíte o receptu?
5/5 (82%) 223 hlasů
Nahlásit chybu
87 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma
Hlavní chody
Masová směs s rýží
1 hlasů
20 minut
45 minut
Hlavní chody
Pečená žebírka s bramborem a zakysanou smetanou
4 hlasů
30 minut
55 minut
Zavařování
Naložené kuřecí maso
42 hlasů
30 minut
300 minut
rychlé pokrmy
Domácí párek v rohlíku, který se stane netradiční svačinou
0 hlasů
15 minut
25 minut

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Přílohy

Saláty