Ukrajinské palačinky „nalisniki“ - postup přípravy
Probudíte se do nového dne a to první, co si uvědomíte, je, že byste si dali nějakou tu pořádnou snídani, která vás nakopne a zároveň zažene chuť na sladké. V tomto případě není nic ideálnějšího, než se vrhnout na přípravu palačinek. Inspirujte se tentokrát v ukrajinské kuchyni a připravte si „Nalisniki“ podle rodinného receptu Luby, stejně jako je dělá její maminka.
Těsto
Náplň
Nejprve si nachystejte větší mísu a rozklepněte do ní veškerá vejce. Přidejte i cukr dle chuti a promíchejte metličkou. Přidejte poloviční množství hladké mouky a polovinu mléka. Pokud bude mléko mírně teplé, palačinky budou chutnější. Důkladně promíchejte metličkou a poté přidejte zbytek mouky. Tentokrát míchejte rovnou. Mléko přidejte až poté. Nakonec do těsta vmíchejte olej a máte hotovo.
Těsto nechejte odstát okolo 10 minut, mezitím se můžete vrhnout na přípravu náplně. Do větší mísy vložte Cottage Cheese a zakysanou smetanu, důkladně promíchejte. Poté přimíchejte i rozinky, je ovšem na vás, jestli si místo rozinek zvolíte něco jiného. Na závěr už jen dochuťte obyčejným či vanilkovým cukrem a náplň je hotová.
Na smažení palačinek si nachystejte menší pánev a vymažte ji rostlinným olejem. Těsto na palačinky naberte na menší naběračku a vlijte jej přímo do rozehřáté pánvičky. Rovnoměrně těsto rozprostřete a nechejte smažit. Pokud by byla palačinka velmi tenká, smažte ji z druhé strany jen pár sekund. Poté si všechny palačinky nachystejte na talíř a přeneste na stůl. Na druhý talíř vždy položte jednu palačinku a na její okraj dejte jednu polévkovou lžíci náplně a srolujte (viz video). Postup zopakujte se všemi zbývajícími palačinkami. Pokud byste měli chuť na slané palačinky, můžete je naplnit například masovou směsí. V tomto případě do těsta nedávejte cukr. Dobrou chuť!